Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr Songül Tümkaya, Dr. Birsel Aybek ve Dr. Metehan Çelik tarafından gerçekleştirilen çalışma, 271'i 2005-2006 bahar yılında son sınıf öğrencisi ve 132'si de çeşitli üniversitelerden mezun toplam 403 gönüllü öğretmen adayı üzerinde yapıldı. Örneklem grubunun 162'si fen-edebiyat, 241'i de Eğitim Fakültesi öğrencisi olurken, ölçekler 2006 KPSS'den iki ay önce uygulandı.
Deneklere cinsiyet, yaş, eğitim durumları, fakülte, daha önce KPSS'ye girip girmeme, dershaneye gidip gitmeme durumu ve üniversitede verilen öğretmenlik formasyonu derslerinin KPSS'ye katkısına yönelik sorulardan oluşan bir kişisel bilgi formu verilerek doldurmaları istendi.
Elde edilen veriler üzerinde yapılan çeşitli analiz yöntemleri sonucunda kaygı ve umutsuzluk puanlarının yükselmesinde yaş değişkeninin önemli bir etken olduğu, buna bağlı olarak yaşın artmasının kaygı ve umutsuzluk düzeyini arttırdığı belirlenirken, cinsiyet açısından yapılan değerlendirmede erkek adayların kızlardan daha fazla umutsuzluk ve kaygı yaşadığı saptandı.
Son sınıf öğrencisi öğretmen adaylarına göre mezun olan adayların daha çok umutsuzluk yaşadığını da ortaya çıkaran araştırmada göze çarpan diğer bir nokta da, daha önce KPSS'ye giren adayların henüz sınava girmemiş olanlara göre daha fazla kaygı ve umutsuzluk yaşadığı oldu. Çalışmada ayrıca KPSS'de başarılı olmak için dershaneye gidenlerin gitmeyenlere göre yine daha fazla kaygı ve umutsuzluk yaşadığı, üniversitede verilen formasyon derslerinin KPSS'ye katkısı olmadığını düşünen adayların yine daha çok durumluk ve sürekli kaygıyla umutsuzluk yaşadığı belirlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin yerleştirilebileceği alanların kısıtlı olması nedeniyle Eğitim fakültesi öğrencilerine göre daha fazla kaygı ve umutsuzluk yaşadığını ortaya çıkaran çalışmada, adayların çoğunluğu KPSS'nin alan bilgisine yönelik olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Erkek öğrenciler sınavı kazanamayıp işe yerleşmemeleri durumunda ya askere gideceğini ya da yurt dışına gitme olanaklarını deneyeceğini anlatırken, Yrd. Doç. Dr. Tümkaya, bunun ciddi bir beyin göçü tehlikesini beraberinde getireceğini belirtti. Dr. Aybek, sınavda başarısızlığın adayların ruh sağlığını bozduğunu ifade ederek, ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgularken, Dr. Çelik ise KPSS'nin ÖSS gibi ezberciliğe yönelttiğine dikkat çekti.