HABER

Kramp neden girer, Kramp nasıl geçer, ayağa kramp girmesi nasıl geçer?

Kramp en genel tabiriyle uzun sürmeyen ağrılardan oluşan uyuşma hissidir. Bazen daha hafif bazen ise kişinin kımıldamasını engelleyecek kadar şiddetli olabilir.

Kramp neden girer, Kramp nasıl geçer, ayağa kramp girmesi nasıl geçer?

İçindekiler

  • Kramp Nedir?
  • Kramp Neden Girer?
  • Ayağa Giren Kramp Nasıl Geçer?
  • Krampın Tedavisi Nasıl Yapılır?
  • Kramp İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Kramp girmesi sodyum, magnezyum, kalsiyum ve potasyum eksikliğine bağlı olarak meydana gelebildiği gibi uzun süreli hareketsiz kalmak da krampa sebep olabilir. Peki kramp neden girer, tedavisi nedir? İşte tüm detaylar.

Kramp Nedir?

Kaslarda oluşan istem dışı ağrı ya da kasılmalardan meydana gelen kramp, kas spazmı olarak da bilinir. Hareketi sağlamak amacıyla kasılıp gevşeyen kaslar, gevşemeden yeniden kasılırsa ya da beyin kaslara gevşeme sinyalini ulaştırmada problem yaşarsa kramp oluşur. Kramplar vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilir.

Kramp Neden Girer?

Genç ya da yetişkin fark etmeksizin, bu sorunu herkes yaşayabilir. Genelde krampın yetişkin insanlarda görülme yeri bacaklardır. Kramp kendini; sıkışma, spazm ya da bükülme gibi farklı etkiler ile gösterir.
Gece vakitlerinde de görülen bu sıkışma, kısa süreli olsa da oldukça ağrılı geçebilir. Önemsenmesi gereken sağlık sorunlarından biridir. Çünkü kramp girmesi aslında vücudun, belirli bir sorunu olduğunun göstergesidir. Bu yüzden de krampın oluşum nedenine mutlaka bakmak gerekir. Peki kramp neden olur?

Neden olarak pek çok yerde karşılaşıldığı gibi krampta da beslenme düzensizliğinden bahsedilir. Eğer kişide olması gerekenden farklı, düzensiz ve sağlıksız besinler ile dolu bir beslenme şekli mevcut ise bu durum kramp girme ihtimalini güçlendirir.

Uzun süre hareketsiz kalmak da yine krampı etkileyen unsurlar arasındadır. Uzun bir süre boyunca oturma, ayakta kalma, aynı pozisyonda herhangi bir şekilde durmak kramp sebeplerindendir.
Bununla birlikte vücutta kalsiyum, sodyum ve magnezyum gibi minerallerin eksikliği de kramplara neden olan unsurlar arasındadır.

Spor yaptıktan sonra vücudun oldukça yüksek seviyedeki su ve tuz kaybından bahsedilir. Bu tuzun olması gerektiği seviyeye gelememesi ve sıvı kaybı kramp oluşumuna sebep olabilen faktörlerdendir.
Bazı vitamin eksiklikleri de kramp girmesi ihtimalini tetikler. Özellikle B1, B5, D ve B6 vitaminlerinin yetersiz olması durumunda kramp sık görülen sorunlar arasında yer alır.

Ayağa Giren Kramp Nasıl Geçer?

Özellikle yetişkinlerde kramp ayak ve bacağa girer. Bu bölgeler de oldukça yoğun acının yaşandığı alanlardır. Kısa süreli olsa bile bu uyuşukluk, can yakan seviyede olabilir.
Baldıra giren kramplar için önerilen tedavi yöntemi germe hareketinin yapılmasıdır. Bu sayede acı, gevşeyerek geçer. Aynı zamanda ovma şeklinde de bir tedavi yapılarak, acı hafifletilir ve sonrasında tamamen geçirilir. Kramp olağan değil, istem dışı bir kasılmadır. Bu yüzden beyin, o noktada vücuttan sinyali doğrudan alamaz ve kişinin kendi müdahalesini gerektirir. Özellikle ovma hareketi yapılması oldukça önemlidir.
Ayağa kramp girmesi en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Bu esnada kasılan kasların gevşek bir hale getirilmesi esastır. Öncelikle bu bölgeyi ovmak ilk tercih olmalıdır. Sonrasında buz tedavisi ya da sıcak su torbası gibi seçenekler kullanılır.

Kramp girdiği anda sakin kalınması ve kısa süreli bir acı olduğunun unutulmaması da gerekir. Ancak bunun aksi olarak daha uzun süreli ve sık tekrarlanan bir kramp durumu ile karşılaşılıyor ise muhakkak bir hekimin fikri alınmalıdır.

Krampın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kramp tedavisi evde yapılabilir. Bunlar oldukça kolay ama rahatlatıcı çözümlerdir. Sık yaşanan bir durum ise muhakkak doktora gidilmelidir ancak ara ara giren ve çok uzun sürmeyen kramplarda evde uygulanabilecek yöntemler ile iyileşme gösterilir.

· Krampın girmesi ile beraber hemen masaj işlemine başlanmalı ancak bunun uygulama yoğunluğu iyi tutturulmalıdır. Aşırı sert bir şekilde, tek bir yöne doğru baskı yapılmamalı, daha çok ovma benzeri bir masaj tercih edilmelidir.
· Buz ya da sıcak su kompresi de o anda uygulanması gereken kramp tedavi yöntemleri arasındadır.
· Geceleri kramp girmesi sorununda da yatmadan önce sıcak kompres yapılmalıdır. Bu, kasları gevşetir ve kramp girmesi riskini de azaltır. Ancak bu uygulamayı yaparken, cildin aşırı sıcağa temasından kaçınılmalı, mümkünse koruyucu bir ürün ile direkt sıcağın ve tenin birbirine değmesi önlenmelidir.
· Beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Çünkü pek çok hastalıkta olduğu gibi bu sorunun da temelinde dengesiz beslenme yatar. Bu noktada her besin grubundan, yeterli miktarda almaya özen gösterilmelidir.
· Su içmek konusunda da özenli davranılmalı. Vücut susuz kaldığında, kramp riski artar. Gereken sıvı alımının gerçekleşmesi oldukça mühimdir.
· B1 vitaminine ilişkin gerekli destekleyici ürünler kullanılmalıdır. Aynı zamanda potasyum ve magnezyum takviyesi de kramp tedavisi noktasında oldukça rahatlatıcıdır.
· Gevşetici hareketler sık sık tekrarlanmalı ve ani hareketten kaçınılmalıdır.
Bu unsurlara dikkat edilmesi ve uygulanması halinde, krampın büyük sorunlara yol açmadan önüne geçilir. Sıkça tekrarlanan ve dayanılmaz ağrılı bir kramp sorunu varsa da muhakkak uzman bir hekime danışılmalıdır.

Kramp İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Eğer tekrarlanan bir döngüde seyreden kramp sorunundan bahsediliyorsa; İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorlarından yardım alınır. Ancak durumun şiddeti daha da ileri bir seviyedeyse ve tüm vücut bu kasılmalarla geriliyorsa, bu bir epilepsi nöbeti olabilir. Bu sorunla ilgili olarak Nöroloji polikliniğine görünmekte yarar vardır. Kramp girmesi genel olarak kısa süreli ve geçici bir sorun olarak görünse de muhakkak nedeninin araştırılması gerekir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler