HABER

Kredi kartı batığında Adana lider

Türkiye’de kişi başı kredi kartı batığı en fazla olan il 100 lira ile Adana oldu. Onu Bingöl ve Siirt izliyor.

Kredi kartı batığında Adana lider

Türkiye genelinde kredi kartı batık oranı son 1 yılda yüzde 9 azalarak 4.1 milyar liradan 3.8 milyar liraya gerilerken Türkiye’nin tersine miktar olarak kredi kartında ödenmeyen borcu en fazla artan il Adana oldu. Adanalılar’ın kredi kartı batığı 26.3 milyon lira artarak 181 milyon liradan 208 milyon liraya çıktı.

Kredi kartı borcu yüzde 14 artan Adana böylece kişi başı kredi kartı batığı en fazla olan il haline geldi. Adanalıların kişi başı ödenmeyen kart borcu yaklaşık 100 liraya ulaştı. Son bir yıla oransal olarak bakıldığında kart batığı en fazla artan il yüzde 58 ile Bitlis. İkinci sırada yüzde 48’lik artış ile Bingöl ve üçüncü sırada yüzde 41 ile Siirt bulunuyor. Ancak miktarsal olarak bakıldığında bu illerde ödenemeyen kredi kartı borcu artışları çok yüksek olmadığı için kişi başı borç batığı daha düşük düzeyde kalıyor.

Kişi başı kart batığı en az olan iller de yine Doğu illeri olan Muş, Bingöl ve Hakkâri. Kişi başı en az kart batığı olan il 2.61 TL ile Muş oldu. Doğu’nun diğer illerinde kart batığı kişi başına 10 lirayı geçmiyor.

Haberturk'ün haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre son bir yılda Adana’dan sonra kart batığı en fazla artan diğer iller yine Güneydoğu’da göç alan Gaziantep ve Mersin oldu. Bu illerin ödenmeyen kart borcu sırasıyla 6.7 ve 6.1 milyon lira ve yüzdesel olarak yüzde 7 yükseldi. Dördüncü sırada borcu 5.4 milyon lira artan Konya bulunuyor. Kart borcu artan iller arasında 5’inci sırada yine terör nedeniyle iç göç alan Diyarbakır bulunuyor. Diyarbakır’ın ödenmeyen kart borcu yüzde 9’luk artışla (4.4 milyon lira) 46.9 milyon liradan 51.3 milyon liraya çıktı.

İSTANBULLU ‘İHTİYAÇ’LA KAPATTI
Türkiye’de en fazla ödenmeyen kredi kartı borcu olan il İstanbul olmasına rağmen nüfusa oranla İstanbul ikinci sırada bulunuyor. Ancak İstanbullunun batık kart borcu geçen 1 yılda yüzde 23 azalarak 1 milyar 485 milyon liradan 1 milyar 143 milyon liraya geriledi. Yani yüzde 23 düşmüş oldu. İstanbul’un yanı sıra diğer büyükşehirler Ankara ve İzmir’in de kart borcu sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 7 oranında düştü. Bankacılar bu düşüşü başta İstanbullular olmak üzere büyük şehirde yaşayan vatandaşların faizi daha az olan ihtiyaç kredisi alarak kart borcunu kapatmalarına bağlıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler