Bazı bankalar müşterisine sunduğu kredi kartları için aidat adı altında belli bir ücret alıyor.
Genelde ekstrelere yansıtılan ve tüketiciyi ödeme konusunda zorunlu bırakan bu duruma karşı açılan davalar, bugüne kadar bankalar aleyhine sonuçlandı.
Konya'da kredi kartını kullandığı bankaya geçen yıl dava açan Metin Erkul, 75 YTL'lik kart aidatını hukuki mücadele sonunda geri almış, bu yıl bir kez daha gelen yıllık kart aidatı için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yaptığı başvuru da lehine sonuçlanmıştı.
Bu konuda açılan davalar tüketicilerin lehine sonuçlanırken, bankaların yenilenen kredi kartları için kart ücreti almalarının da yasal olmadığı iddia edildi.
Bir bankanın müşterisine kredi kartı ile birlikte gönderdiği belgede, alışveriş, nakit çekme ve gecikme faizlerinin yanı sıra "kart ücreti: 25 YTL, ek kart ücreti: 12,50 YTL" şeklinde bilgiler yer alıyor.
"1 DOLARA MAL EDİP 25 YTL'YE SATIYORLAR" Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, tüketiciden alınan kart ücreti ve kredi kartı aidatının yasal olmadığını söyledi.
Bankaların çok sayıda aldıkları için kredi kartını 1 dolara mal ettiğini vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
"Kart yenileme sırasında kart ücreti adı altında para alıyorlar. 1 dolara mal edip 25 YTL'ye satıyorlar. Posta, zarf ve kart giderleri ile birlikte 5 YTL alsalar sesimizi çıkarmayacağız ama 25 YTL makul bir ücret değil. Bankalar burada resmen kart ticareti yapmış oluyorlar. O zaman önümüzdeki dönemde (banka cüzdanının yeniledik, sıra fişi verdik) diye de para talep edecekler."
Özer, kredi kartı aidatı konusunda açılan davaların 30 bini geçtiğini ve genelde tüketici lehine sonuçlandığını ifade ederek, "Kart ücreti konusunda da başvuruda bulunulmasını öneriyoruz. 25 YTL çok yüksek bir rakam. Ayrıca ek kart ücreti için 12.5 YTL istiyorlar ana kart için 25 YTL... Burada bile fazla ücret aldıkları görülüyor" diye konuştu.
AA