HABER

Kredi Kartları Kanunu'nda değişiklik isteği

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Tasarısı Taslağı'nda 10'dan fazla değişiklik yapılmasını istedi.

Bakanlık, kredi kartının tüketicinin iradesi dışında hukuka aykırı olarak kullanımından doğan para kaybından hiçbir şekilde tüketicinin sorumlu tutulmamasını, kaybın banka tarafından karşılanması yönündeki bir hükmün taslağa eklenmesini istedi. Bakanlığa bağlı Reklam Kurulu da birçok basın yayın organı ve ticari kuruluşa yaklaşık 1 milyon 250 bin YTL para cezası verdi.

Kredi kartları ile ilgili hukuki düzenleme yapılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. BDDK tarafından geçenlerde açıklanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Tasarısı Taslağı üzerindeki tartışmalar sürerken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, taslakta bazı değişiklikler yapılmasını istedi. Sayısı 10'u geçen değişikler, tüketicinin lehine hükümler içeriyor. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı ile söz konusu değişiklik taleplerini açıkladı.

Kredi kartlarını 'plastik patlayıcılar' olarak niteleyen Pektaş, zamanında kartlar yüzünden intiharlar, boşanmalar ve aile faciaları yaşandığını söyledi. Kredi kartları ile ilgili olarak ilk kez 14 Haziran 2003 tarihinde Türk hukukuna bir düzenleme girdiğini hatırlatan Pektaş, aradan geçen süre zarfında BDDK'nın yeni bir taslak hazırladığını ve tartışmaya açtığını belirtti. Pektaş, BDDK'nın taslağının ilgili kanun ile uyumlu olması için bazı hususların göz önünde bulundurulmasında fayda gördüklerini belirtti.

"TÜKETİCİ 150 MİLYONA KADAR SORUMLUDUR"

Taslağın 'kart çıkaran kuruluşlarla müştereken çıkartılan kartları da yasa kapsamına almasını' isteyen Pektaş, tüketicilerin kredi kartları harcamalarına ilişkin bilgileri talep etmesi durumunda bankaların en geç 15 gün içerisinde cevap vermeleri yönündeki hükmün de taslağa eklenmesinin daha doğru olacağını belirtti. Taslakta tüketicinin hesap özetine itiraz süresinin 10 gün olarak düzenlendiğini, bunun 30 güne çıkartılmasını isteyen Pektaş, diğer değişiklik taleplerini de şöyle sıraları:

"Kredi katlarının tüketicinin iradesi dışında hukuka aykırı olarak kullanımı halinde taslakta bir sigorta sistemi getirilmektedir. Ancak tüketici her halükarda 150 YTL'lik bir kısımdan sorumlu tutulmaktadır. İradesi dışında cereyan eden olaylardan tüketici sorumlu tutulmalıdır. Sigorta tamamen bankalarca karşılanmalıdır. Ek kart hamiline sorumluk yükleyen düzenlemeler taslaktan çıkartılmalıdır. Dönemsel hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarı son ödeme gününden ödenmediği takdirde kart hamili ödenmeyen tutar için gecikme faizi ödemelidir, tamamı için değil. Bu yöndeki bir Ankara 2. Tüketici Mahkemesi'nin hükmü taslağa eklenmelidir. Yani bir kişi bin YTL'lik borcunun ilk taksidi olan 100 YTL'sini ödemezse borcun tamamına değil, sadece ödemediği kısmına faiz uygulanmalıdır."

"Sözleşme şartları, sözleşmede öngörülen süre içerisinde kart hamili aleyhine değiştirilemez" hükmün de taslağa etlenmesini isteyen Pektaş, ayrıca 'Asıl borçluya başvurulmadan kefilden borcun iflası istenmemelidir' hükmünün de 4077 sayılı yasa ile paralellik sağlaması için taslağa eklenmesinin daha doğru olacağını savundu. BDDK'nın para cezasının miktarını değil, ceza gerektirecek bir husus olup olamadığını tespitle hükümlü olduğuna işaret eden Pektaş, bu konuda da bir düzenleme yapılmasının zorunluluğuna değindi. Taslakta yer alan para cezaları konusundaki muğlak ifadelerin kaldırılarak, cezaların net bir şekilde belirlenmesini isteyen Pektaş, bu değişiklikleri 26 milyon kredi kartı kullanıcısının haklarını dikkate alarak önerdiklerini söyledi.

BULVAR GAZETESİ'NE SEX SHOP CEZASI

Pektaş, basın toplantısında ayrıca Reklam Kurulu Başkanı sıfatıyla dün yaptıkları toplantıda aldıkları kararları da açıkladı. Buna göre, birçok basın organı ve ticari kuruluşa yayın durdurma ve para cezaları verildi. Kanal D, ayrı ayrı 'Knorr'un ve 'Sana'nın, Vatan Gazetesi'nin 'Tülov'un örtülü reklamlarını yaptıkları için yayın durdurma ve idari para cezalarına çarptırıldı. Bulvar Gazetesi de sayfalarında bir sex shop firmasının ürünlerini ilaç gibi tanıttığı reklamına yer verdiği için yayın durdurma ve para cezasına çarptırıldı. Kurul, ilgili firmaya da para cezası verdi.

Reklam Kurulu, Turkcell'e de ceza kesti. Turkcell'in 'Orada burada her yerde Turkcell' başlıklı reklamının gerçeği yansıtmadığı, bir çok tüketicinin kurulu arayarak bunu belirttikleri, dolaysıyla da Turkcell'in kapsama alanı ile ilgili yanlış bilgi verildiği gerekçesiyle, ilgili GSM kuruluşuna idari para ve durdurma cezası verildi.
Yıldız sayılarını olduğundan fazla gösteren oteller de cezalardan payını aldı. WOW Kremlin Palace Otel ile Kaplan Paradis Otel, bu konudaki hükmü ihlal ettikleri için durdurma ve idari para cezası aldı.

Verilen para cezaları yaklaşık 1 milyon 250 bin YTL'yi buluyor.

En Çok Aranan Haberler