Doruk Özel Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Güray, çocukların kış aylarında ev ile dış mekanlar arasında maruz kaldıkları ani ısı değişimleri ve kalabalık ortamlarda yeterli hava akımının olmayışı sebebiyle ortaya çıkan viral enfeksiyonlara daha hızlı ve ağır biçimde yakalandıklarını belirtti.
Anaokulu ve kreşlerde sınıf mevcutlarının fazla oluşu, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını hızlandırırken, uzmanlar çocukların hastayken okula gönderilmemesinin bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek konusunda oldukça faydalı olacağını ifade ediyor.
"Kışın C vitamininden zengin içerikli besinlerin tüketilmesinin (portakal ve mandalina) yanı sıra protein kaynaklı peynir, süt ayrıca sebze ve meyve tüketiminin arttırılması hastalıkların önüne geçmek için en iyi yoldur" diyen Dr. Atilla Güray, katkı maddesi içeren şeker, cips ve çikolata gibi yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.
Beslenmenin yanında multivitamin desteğinin bağışıklık sistemine olumlu yönde etki edeceğini ifade eden Güray, tek tip beslenmeden uzak durulmasını ve tüm besin gruplarından kombine menüler oluşturularak öğünlerin bu şekilde geçirilmesini tavsiye etti. Güray, uykusuzluk ve açlığın da göz önünde bulundurulmasının ebeveynler açısından hassas noktalar olduğunu hatırlattı.
Damlacık yoluyla bulaşan viral enfeksiyonlardan korunmak için vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiren, demir, çinko, selenyum içerikli gıdaların (nar, kivi,limon) tüketilmesinin enfeksiyonları önleyeceğini dile getiren Güray, ayrıca ekinezya, propolis ve mürver gibi bitki köklerinin hastalıklara karşı koruyucu olduğunun kanıtlandığını belirtti.
Güray, çocuklar için ideal oda sıcaklığının 21-22 derece olmasının yanı sıra, havanın nemli tutulmaya özen gösterilmesinin bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek adına faydalı olacağına dikkat çekti. Güray, sigara kullanılan ortamlarda vücut direnci düştüğünü belirtirken, ortak eşya kullanımının da kalabalık alanlardaki virüslerin yayılmasında en önemli faktör olduğunun altını çizdi.
"Bronşit ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında artışı, grip aşısını zorunlu hale getiriyor" diyen Güray, her yıl düzenli olarak yaptırılması gereken grip aşısının ihmal edildiğinde, zatürre gibi ölümle sonuçlanan hastalıklara davetiye çıkarıldığını vurguladı.