Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşları imza attıkları belgeyi iyice okumaları konusunda uyardı. Resmi internet sitesinden 'Vatandaşların İmza Nedir ve İmza Atarken Nelere Dikkat Edilmelidir?' sorusunu cevaplandıran Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı, okuma yazma bilen her bireyin mutlak surette ya adı ve soyadının tamamını, ya adının baş harfi ve soyadının tamamını yada adının tamamını ve soyadının baş harfini içerecek şekilde, el yazısı karakterlerinden oluşan ve taklidi zorlaştıran kişiye has karakteristik unsurlar içeren bir imzayı kullanması gerektiğine dikkat çekti.
Açıklamada, gerek ticari ve gerekse resmi tüm işlemlerde onayın bulunduğu anlamına gelen imzanın, mutlak surette tanıma uygun bir şekilde atılması imza sahibinin menfaatini koruyacağı gibi muhatabın da haklarını güvence altına alacağına dikkat çekildi. Konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: "El yazısı karakterlerinden oluşmayan ve basit çizgilerden oluşan imzanın taklidi kolaydır ve kimin tarafından atıldığını belirlemek her zaman mümkün olamamaktadır. Kurumlar yada kişiler bu tarzda imza atan kimselerin mutlaka ad ve soyadlarını da imzanın yanına yazdırmalıdırlar. Böylece daha sonradan inkar edilmesi halinde imzanın ve el yazısının kime ait olduğunun belirlenmesi ve zararın tazmini çok daha kolay olacaktır."
ÇEK YA DA SENET TANZİM EDERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Açıklamada, kriminal laboratuvarlara intikal eden bir çok çek ve senet sahteciliği olayında, şahısların çoğunun, çek ve senedin tanzimle ilgili bilgilerinin tamamını doldurmadığından dolayı mağdur olduğunun belirlendiği dile getirildi. Borçlu senede imzasını attıktan sonra güvene dayalı olarak senedin diğer bölümlerini doldurmayıp boş bıraktığına işaret edilen açıklamada, vatandaşların bu durum da kötü niyetli kişilerce suistimal edildiği vurgulandı.
Mağduriyetlere mahal vermemek için çek ve senedin ilgili bölümlerinin tamamının taraflar önünde eksiksiz olarak doldurulması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "Çek ve senedin tüm bölümlerinin aynı kalemle doldurulması, çek ve senetler üzerinde tahrifat (değiştirme) yapılmış izlenimini uyandırmayacak ve olası tahrifat girişimlerini zorlaştıracaktır. Çek ve senetlerin ilgili bölümleri doldurulurken yazı ve rakamların boşluk bırakılmadan yazılması, ilgili bölümlerin baş ve son kısımlarının kapama işaretleriyle kapatılması çek ve senet üzerinde yapılacak olan tahrifatları zorlaştıracaktır. Örneğin; ilk tanziminde değeri 10 bin lir olarak düzenlenen çekte, daha sonra kapama işaretinin konulmamasından faydalanılarak evvelki rakamların başına bir rakamı eklemek suretiyle çekin değeri 110 bin liraya dönüştürülebilir. Çek ve senette kullanılan imzaların, basit el hareketlerinden oluşmuş ve kolayca taklit edilebilir özellikte olmayıp, isim ve soy ismi içerir el yazılarından oluşan karakteristik özelliklere sahip imzalar olması gerekmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz