BURSA (İHA) - Uluslararası Patent Birliği Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de sanayide yaşanan krizin araştırma geliştirme çalışmalarına ağırlık verip, yeni patentler alınarak global üretim ve satışla çözüleceğini söyledi.
Kültürpark BUSİAD binasında basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de Fikri ve Sınai Hakların korunması, toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu çerçevede Bursa'da taklit malların ülke ekonomisine verdiği zararı göstermek için bir müze kuracaklarını kaydeden Yamankaradeniz, sanayicilerin kriz ortamında ümitsizliğe kapılmadan AR-GE çalışmalarını sürdürüp yeni ürünler ortaya çıkarmaları gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları çerçevesinde 1 Kasım 2000 tarihinde imzalanan Avrupa Patent sözleşmesinden sonra taklit üretimlerle ilgili çok ağır cezalar geldiğini ve sınai hakların da Türkiye'de koruma altına alındığını hatırlatan Yamankaradeniz, "Ancak sanayicilerimiz patent konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değiller. Bu sebeple sonbaharda Bursa'da patent konusunda otorite isimlerin katılacağı, mevzuatla ilgili gelişmelerin paylaşılacağı bir sempozyum planlıyoruz. Bu sempozyumdaki çalışmalar kanun hükmündeki kararnamelerle düzenlenen sınai hakların korunması için yapılacak kanun çalışmalarına da ışık tutacak" şeklinde konuştu.
"AR-GE YAPANLAR KRİZ DİNLEMİYOR" Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de krizin arkasına sığınılarak büyük bir ümitsizlik ve durağanlık yaşandığını anlatarak, "Türkiye'de araştırma geliştirmeye önem verip yeni ürünler ortaya koyanlar, bunları tescil ettirip siparişlerini alıyorlar ve tam kapasite çalışıyorlar. Krizle ümitsizliğe kapılan, ancak geçmişte çok güzel işler yapmış, kaliteli ürünler çıkartmış, 3-5 küçük işletme bir araya gelip yeni ürünler ile Avrupa'da, dünya pazarında işler yapabilir. Bunlar çok zor değil. Bugün yabancı dil bilen bir mühendis ile AR-GE çalışmasını başlatmak mümkündür. Avrupa Patent Birliği'nin arşivinde bulunan bir milyondan fazla patent incelenip, buradan yeni ürünler için ufuk alınabilir. Değişik yeni ürünlerin üretimi gündeme gelebilir. Bu patentler internet ortamında incelemeye açık tutulmaktadır" açıklamasında bulundu.
"YURT DIŞI PATENT TEŞVİĞİ VERİLMELİ" Toplantıda söz alan UPB Yönetim Kurulu Üyesi ve İnoksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çoşkun İrfan da devletin yurt dışı fuarları desteği gibi yurt dışı patent desteği yapması gerektiğini söyledi. İrfan, yurt dışı marka oluşturma ve mağaza açma desteğinin içi boş ve suistimale açık bir uygulama olduğunun altını çizerek, "Bu iki teşvik yerine dünya markası olmak için önce kaliteli üretimi teşvik etmelisiniz. Bu da yurt dışı patent teşviki ile sağlanır. Bugün Türkiye'de bir ürünün patentini almak çok büyük masraf gerektirmiyor, ancak Avrupa'da veya dünya çapında bir patenti almanın maliyeti 40 bin dolardan başlıyor.
Firmalarımızın dünya markası olması için önce kendine güvendikleri ürünlerini tescil ettirmeleri gerekiyor. Devlet bu konuda hiçbir teşvik yapmıyor. Oysa tanıtımda etkili olan fuar teşviki gibi patent teşviki de yapılmalı" dedi.