HABER

Kriz, insanları altın almak için teşvik etti

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'de Ağustos, Eylül aylarından beri altına çok büyük bir talep olduğunu belirten Dünya Altın Konseyi (WGC) Pazarlama Bölümü Genel Müdürü Philip Olden, "Kriz, insanları altın almak için teşvik etti" dedi.

WGC Pazarlama Bölümü Genel Müdürü Olden, İstanbul Altın Borsası'nın düzenlediği 1. Uluslararası Altın Zirvesi'nin ardından İhlas Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki altın talebini değerlendiren Olden, Ağustos, Eylül aylarından beri altına çok büyük bir talep olduğunu belirterek, "Kriz, insanları altın almak için teşvik etti. Bu talep aslında daha çok uluslar arası fiyatlara bağlı olarak da değişiyor" diye konuştu.

Altın için "makul fiyat" şeklinde bir kavramın söz konusu olamayacağını ifade eden Olden, "Çünkü bu sürekli değişen bir şey. İnsanların makul kabul ettiği fiyat seviyesi sürekli değişiyor. 5 yıl önce altını 700 dolar civarında satıyorduk. Bugün ise bu mümkün değil. Artık, altın değerleri yavaş yavaş yukarı çıkıyor. Aynı zamanda doların durumu da talebi belirliyor" şeklinde konuştu.

Altın piyasasına ulaşmak isteyen küçük yatırımcılar ve perakendeciler için ideal olan borsa yatırım fonlarının gelişimini değerlendiren WGC Pazarlama Bölümü Genel Müdürü Philip Olden, "2002'de yatırım fonlarına başladık. Perakendeciler de borsa yatırım fonları için güvenlik istiyor. Bu yüzden fonlar işe yarıyor" dedi.
Fonların piyasaya dahil olmasının olumlu olduğunu söyleyen Olden, "Çünkü fonlar küresel altın talebinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu aynı zamanda perakendeciler için de altına basit güvenli ve yeni bir şeklide ulaşmanın önemli yollarından biri" diye konuştu.

Londra Külçe Piyasası Birliği Başkanı Jeremy Charles da İHA'ya özel açıklamasında, Türkiye'de altına olan büyük talep yüzünden fiyatların Ağustos ve Eylül'den beri gittikçe aşağı düştüğünü, bu durumun, uluslar arası fiyatların da değişkenliğine bağlı olduğunu kaydetti.
Alıcılar için cazip altın fiyatının ne olduğunun sorulması üzerine Charles, "Dolar fiyatları altını etkiliyor. Yerel para birimlerini de göz önünde bulundurmak zorundasınız. Doların yerel para birimlerine karşı durumu talebin iyi olup olmadığını belirliyor" dedi.

Borsa yatırım fonlarının gelişimini değerlendiren Charles, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda 2002 yılında borsa yatırım fonlarına başlandığını ve bu fonlarla halkın altına uluslar arası fiyat seviyesinde ulaşmasının sağlandığını ifade etti.
Dünyada pek çok piyasada borsa yatırım fonlarının önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Londra Külçe Piyasası Birliği Başkanı Jeremy Charles, bu fonların piyasada gittikçe popüler hale geldiğini ifade etti.

Londra Metal Borsası ile ortak bir planlarının olup olmadığının sorulması üzerine ise Charles, "Londra Metal Borsası, daha çok gümüşle ve diğer kıymetli menkullerle ilgileniyor. Şu an için herhangi bir ortak planımız yok" yanıtın verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler