HABER

Kriz İtalya haritasını da vurdu

İtalya'da Mario Monti başbakanlığındaki teknik hükümet, mali borç krizini aşmaya yönelik reformlarına bir yenisini daha ekledi.

Kriz İtalya haritasını da vurdu
Ülkede 86 olan vilayet sayısı, 51'e düşürüldü. Böylece devlet bütçesinde, yılda 40 milyon Euro tasarruf elde edilmiş olacak
Toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından Hükümet'ten yapılan açıklamaya göre, illere yönelik yapısal düzenlemeyi kapsayan kararname kabul edildi. İtalya haritasını değiştiren kararnameye göre, 2014 yılının başından itibaren 86 olan il sayısı, 51'e indirildi. Böylece, nüfusu 350 binin altında olan ve 2500 metrekarenin altında bir alana kurulu bulunan 35 kent, vilayet statüsünü kaybederek, yakınındaki diğer şehirlere bağlanmış oldu.
Kararnameye göre, Kasım 2013'te yapılacak yerel seçimlerle, kent yöneticileri belirlenecek. Gelecek Ocak ayından itibaren ise kent meclislerinde küçülmeye gidilmesine karar verilirken, büyükşehir ve yerel yönetimlerin bütçelerinde de kısıtlama uygulanacak.
**YILDA 40 MİLYON EURO TASARRUF**
1990 yılından bu yana İtalya'da hayata geçirilmeye çalışılan bu reformla, devlet bütçesi yılda 40 milyon Euro tasarruf sağlamış olacak.
Kamu Yönetimi ve Sadeleştirme Bakanı Filippo Patroni Griffi, söz konusu kararnamenin geri dönülemez olduğunu ve tamamen kamu harcamalarının yeniden gözden geçirilmesi üzerine çıkarıldığını açıkladı. Bakan ayrıca bu yeni düzenlemeyle, illerin büyüklükleri kadar işlevselliklerinin de tamamen değişeceğini belirtti. Hükümet, reformun, diğer temel Avrupa ülkelerinden esinlenilerek gerçekleştirildiğini vurgulandı.
**İŞTE YENİ İTALYA HARİTASI**
İtalya haritasını değiştiren yeni kararnameye göre; ülkede kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgedeki değişimler şöyle gerçekleşti: Lombardiya Bölgesi: 12 olan il sayısı 7'ye düştü. Monza ve Brianza Milano'ya, Lodi ve Cremona Mantova'ya, Varese ve Lecco Como'ya bağlandı. Brescia, Sondrio, Bergamo ve Pavia aynen korundu. Piyemonte Bölgesi: 8 olan il sayısı 5'e düşürüldü. Torino ve Cuneo aynen kalırken, Asti ile Alessandria, Novara ile Verbano-Cusio-Ossola ve Biella ile Vercelli birleştirildi.Ligurya Bölgesi: 4 olan il sayısı 3'e düştü. Imperia ile Savona birleşirken, Cenova ve La Spezia korundu. Veneto Bölgesi: İl sayısı 7'den 5'e indirildi. Verona ile Rovigo, Padova ileTreviso birleştirildi, Vicenza, Belluno ve Venedik aynen korundu.Emilia Romagna Bölgesi: Ülke sanayisinin kalbinin attığı bölgede, il sayısı 9'dan 5'e indi. Piacenza ile Parma, Reggio Emilia ile Modena ve Ravenna, Forlì, Cesena ile Rimini birleşti. Bolonya ve Ferrara korundu. Toskana Bölgesi: Ünlü şarapların üretildiği üzüm bağlarının bulunduğu, doğası ve tarihiyle kendisine hayran bırakan bölgede il sayısı, 10'dan 4'e indi. Pistoia ve Prato Rönesans'ın doğduğu Floransa'ya, Grosseto ise Siena'ya bağlanırken, Massa Carrara, Lucca, eğik kulesiyle meşhur Pisa ve Livorno da birleştirildi. Arezzo ise tek başına il statüsünü korudu. Marche Bölgesi: 5 olan il sayısı 3'e düştü. Pesaro ile Urbino, Macerata, Fermo ile de Ascoli Piceno birleşti. Ancona aynen kaldı. Umbria Bölgesi: Ülkenin orta kesiminde bulunan bölgede kent sayısı 2 iken 1'e indi. Terni, Perugia'ya bağlandı. Lazio Bölgesi: Başkent Roma'ya ev sahipliği yapan bölgede kent sayısı 5'ten 3'e düştü. Roma korunurken, Viterbo ile Rieti, Latina ile Frosinone birleşti.Abruzzo Bölgesi: İl sayısı 4'ten 2'ye indirildi. L'Aquila ile Teramo, Pescara ile Chieti birleşti.Molise Bölgesi: 2 il bulunan bölgede, Campobasso ile Isernia birleşince, Umbria gibi tek illi bir bölge oldu. Campania Bölgesi: İl sayısı 5 iken 4 oldu. Napoli, Salerno ve Caserta korundu, Benevento ve Avellino birleşti. Puglia Bölgesi: Ülkenin güneyindeki bölgede kent sayısı 6 idi 4 oldu. Bari ve Lecce aynen korundu, Foggia ile Andria-Barletta-Trani ve Taranto ile Brindisi birleştirildi. Basilicata Bölgesi: Potenza ve Matera kentleri tek bir yönetimde birleşti.Calabriya Bölgesi: Vilayet sayısı 5'ten 3'e düştü. Crotone,Catanzaro ile Vibo Valentia birleşti, Reggio Calabria ve Cosenza korundu.
(DHA)

En Çok Aranan Haberler