HABER

"Krizin ilk mağdurları narenciye ve süt üreticisi"

ANKARA (ANKA)- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, krizin ilk mağdurlarının narenciye ve süt üreticileri olduğunu söyledi. Bayraktar, narenciyede yeterli talep olmamasının fiyat düşüşünde etkili olduğunu ayrıca hava sıcaklılarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin de olumsuz etkilediğini, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının düşmesinin de süt üreticisinin sıkıntısını büyüttüğünü bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, narenciye ve süt üreticilerinin kriz mağdurları olduğunu, limon ve mandalinanın dalında kaldığını dile getirdi. Bayraktar, hava sıcaklılarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle narenciye tüketiminin olumsuz etkilediğini, bu durumun da fiyata yansıdığını kaydetti. Bayraktar, "İhracat teşvikleri gecikmeden ödensin. İhracat açılsın. İhracat ve iç talepte daralma var. Buna rağmen üretici-tüketici fiyat farkı yüksek. Halen narenciyede bu rakam yüzde 343'lere varıyor" dedi.

Talebin düşmeye başlaması yüzünden narenciye yanında birçok ürünün etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle üreticinin büyük sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

-ELEKTRİK, MAZOT VE GÜBRE FİYATLARINDA YÜKSEK ARTIŞLAR-
Sanayicilerin, ellerinde stok olduğunu, depolarında yer olmadığını, marketlerin ödemelerde vade süresini uzatmasını, arz talep dengesinin değişmesi ile satışların azalmasını gerekçe göstererek fiyatları düşürmeleri sonucunda üreticilerin sütlerini geçen aya göre yüzde 9.5 oranında düşük fiyata satmak zorunda bırakıldığını dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:
"Hasadın yoğun olduğu dönemde pazara talebin üzerinde ürün sunulduğu durumlarda üretici fiyatları düşerken, arzın yetersiz olduğu durumlarda üretici fiyatlarında bir miktar yükselme görülebilmektedir. Düşen fiyatlar üreticiyi mağdur ederken, ürün azlığı nedeniyle birlikte bir miktar artan fiyatlar ise üreticinin yeterli gelir elde etmesini sağlayacak düzeyde değildir. Çünkü son bir yılda tarımsal üretimde en önemli maliyet unsurları olan mazot fiyatları yüzde 40, tarımsal sulama elektrik fiyatları yüzde 50, gübre fiyatları yüzde 180'lere kadar artmış bulunmaktadır."

Bayraktar, çiftçilerin hak ettiği geliri elde edebilmeleri bakımından üretici Birlikleri kanalıyla ürünlerin pazarlanmasının sağlanması gerektiğini kaydetti. Bayraktar, "Tarımsal Üretici Birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek etkin hale getirilmelidir. Bu amaçla üretici birlikleri yasası yeniden gözden geçirilmelidir. Yapılacak çalışmalara çiftçimizin çatı örgütü ve tek meslek kuruluşu olan Odalarımız her türlü desteği verecek" dedi.

-"ALIM GÜCÜ DİKKATE ALINARAK SAĞDUYULU DAVRANILMALI"-

Bayraktar, Hal Kanunu Tasarısının bir an önce yasalaştırılması, üretici ve tüketici arasındaki zincirin kısaltılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Mevcut sistemde tüketicinin ödediği fiyat üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan ne üretici ne de tüketici karlı çıkmaktadır. Bu sistem böyle devam ettiği sürece enflasyon artışı körüklenmekte; dar gelirli insanlarımızın bu ürünlere ulaşması giderek zorlaşmaktadır. Özellikle yaşanan ekonomik kriz halkın alım gücünü önemli ölçüde etkilemektedir. Halkımızın alım gücüde dikkate alınarak sağduyulu davranılmalıdır. Aksi takdirde tüketicilerimiz daha da zorlanacaktır. Ayrıca gıda üretim ve tüketim yerleri denetlenerek denetim boşluğu ortadan kaldırılmalı, gıda denetimi sahipsiz bırakılmamalıdır."

-YÜZDE 400'LERE VARAN FİYAT FARKI-

Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka bakıldığında, tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını belirtti. Tüketicilerin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusunun üretici olmadığını belirten Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının, fiyat artışlarında önemli rol oynadığını vurguladı.
Şemsi Bayraktar, Kasım ayı için yapılan tespitlere göre üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın yaş sebze ve meyvede yüzde 384.9, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346.4, baklagillerde yüzde 362.8, pirinçte yüzde 275.4'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 244.4'lere kadar çıktığını bildirdi. Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün yüzde 384.9 ile salatalık, yüzde 374.5'le domates, yüzde 362.8'le nohut, yüzde 346.4'le kuru üzüm, yüzde 343.6 ile mandalina olduğunu açıkladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler