HABER

Kromsan'ın tazminat davası reddedildi

MERSİN (İHA) - Mersin'in Kazanlı Beldesi'nde kurulu bulunan Soda Sanayi A.Ş'ye bağlı Kromsan Fabrikası yöneticilerinin, kurumun ticari itibarını zedeledikleri gerekçesiyle Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, Toros Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Yüksel Burgutoğlu, Gazeteci Ahmet Özdemir ve bir ulusal televizyon kanalına açtığı tazminat davası reddedildi.

Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yaklaşık 1 yıldır süren davanın sonuçlanmasının ardından düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Yüksel Burgutoğlu, tehlikenin hala devam ettiğini ileri sürerek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, Gazeteci Ahmet Özdemir ve Temiz Toplum Hareketi Derneği Başkanı Mustafa Müderrisoğlu'nun da katıldığı toplantıda, mahkeme kararını değerlendiren Burgutoğlu, "Mahkemenin verdiği karar haklı olduğumuzun göstergesidir" dedi.

Duyarlı bir vatandaş olarak çocuklarına güzel bir Türkiye bırakmak istediğini söyleyen Burgutoğlu, "Kromsan Fabrikası, Mersin'in kalbine sokulan bir bıçak. Bu bıçağın çekilip çıkartılması için yargıçların verdiği karar beni tetikledi. Kromsan yetkililerine sesleniyorum: eğer ulusalcıysanız, çevreciyseniz gelin bu bıçağı birlikte çıkartalım.

Mersin kansere teslim oldu. Her 3 kişiden 1'i kanser. Halkımız bunu saklıyor. Belediye Başkanı Yıldırım ile Kazanlı da halkın ağzından kanser sözünü çıkartamadık.

Fabrika yetkilileri 'Kromun tehlikesi yok' diyor. Doğada bulunan kromun tehlikesi yok. Ama kromun işlenmesi sırasında açığa çıkan krom +6, kanserojen etkiye sahip.

Kromsan Fabrikası'nın çalışmaya başladığı 1984 yılından bu yana 1 milyon 450 bin ton krom +6 ihtiva eden tehlikeli atık oluştu. Bunun 60 bin tonu krom +6 ve bu atıklar tehlikeli atık yönetmeliğine göre depolanmadı. Dünyada 6.5 milyar insan var. Bunların hepsinin aynı havuzdan su içtiğini düşünürsek havuza atılan 50 kilogram krom +6, tüm insan neslini yok ediyor. 60 bin ton krom +6'nın tehlikesini bir düşünün. Fabrikanın bahçesinde ve Kazanlı'nın çeşitli yerlerinde gelişigüzel yerleştirilmiş atıklar var.

Bunlar yer altı sularına karışıyor. Başkan Yıldırım'ın Kazanlı'da 20 ayrı yerden aldırttığı numunelerde krom +6 tespit edildi. Açılan davayla bu atıklar toplatıldı. Madem tehlikeli değil, niye toplatıldı?" dedi.

Toros Devlet Hastanesi'nde yaptığı bir araştırmada, 1974 ila 1984 yılları arasındaki kanserli hasta sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, 1984 yılından sonra 1 yılda bin 133 kanserli hasta tespit ettiğini aktaran Burgutoğlu, "Beni ticari itibarlarıyla oynamakla suçladılar. Ama açtıkları dava reddedildi. Halen iddia ediyorum, tehlike devam ediyor. 'Alınması gereken önlemleri tartışalım' derken onlar hala itiraz ediyor. Fabrika eski teknolojiyle yapılmış. Dünyada krom fabrikaları az gelişmiş ülkelerde bulunuyor. Avrupa'da bu fabrikalardan artık yok. Hepsi kapatıldı" diye konuştu.

Bu mücadeleyi sürdüreceğini ifade eden Burgutoğlu, fabrikadaki işçilerle de görüştüğünü belirtti. Burgutoğlu, "Hepsi 'Haklısınız ama ekmek kapısı' diyorlar. Türkiye'nin sorunu açlık. Ben de diyorum ki; Kazanlı ile Erdemli arasında çıkan balıkları yemeyin. Kromsan Fabrikası'nın orada kaplumbağalar öldü. Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım üstüne gitti. Dünya ayağa kalktı ama burada insanlarımız ölüyor kimsenin ayağa kalktığı yok. Kromsan madem 'İyi niyetliyiz' diyor, o halde oturup tartışalım" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler