HABER

Krueger: Dış borç risk oluşturuyor

Krueger: Dış borç risk oluşturuyor

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'de dış borcun GSYİH'ye oranının yüzde 50 olmasının, bir risk unsuru oluşturmaya devam ettiğini vurgulayarak, hükümetin yapısal reformları sürdürmesi gerektiğini, Türkiye ekonomisi için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Ekonomide sağlanan gelişmeleri değerlendiren Krueger AB üyeliği olsun olmasın reformların devam etmesi gerektiğini, bunun Türkiye ekonomisi için gerekli olduğunu vurgulayarak, Türkiye ekonomisinde makro ekonomik istikrarın sağlandığını, bundan sonra dış şoklara karşı korunmanın ve sürekliliğinin sağlanmasının önemli olduğunu bildirdi.

Krueger, 2004'te kamu borçlarının GSMH'ye oranının yüzde 30'lara düştüğünü, bunun daha da aşağı indirilmesi gerektiğini kaydetti.

Enflasyonun düşürülmesinde parasal politikanın önemli bir rol oynadığını, enflasyonda düşüşün hızlı bir büyüme ile gerçekleştiğini, bunun kendi içinde büyük bir başarı olduğunu anlatan Krueger, şöyle devam etti: "Ekonomik istikrar önemli. Mevcut gelir dağılımı ile büyümenin artması ve enflasyonun düşmesi çok önemli oldu. Enflasyonun daha da düşmesi faydalı olacak. Böylece verimsizlikler ortadan kalkacak. Yüzde 2-4 enflasyon oranına inilirse Avrupa ülkeleri ile benzer enflasyon oranı gerçekleşmiş olacak. Enflasyonun düşürülmesinde Merkez Bankası'nın bağımsızlığının korunması da önemlidir."

Borcun azaltılmasının önemine işaret eden Krueger, şunları söyledi: "Bunun düzeltilmesi gerekli. Ekonominin hızla büyüdüğünü unutmamak gerekiyor. Türkiye'nin büyümesi beklentinin üzerinde. Bu büyüme oranı önümüzdeki yıllarda biraz daha ortada sürecek. Büyüme hızlı olacak, ama bunun için reformlara devam edilmeli. Yapısal reformlar, büyüme oranı için çok önemli. Bu değişim, tüm Türk insanı için önemli. Şişe boynunun dar noktalarını aşmak lazım. Ya büyüme azalacak ya da enflasyon yeniden güçlenecek. Bunlara engel olmak için reformların devamı gerekiyor. Yapısal reformlar sürdürülmediği zaman bir süre sonra ülkeler sıkıntıya giriyor. O açıdan reformların devam ettirilmesi gerekiyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler