İzmir Ticaret Odası (İZTO) öncülüğünde düzenlenen Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu, Swissotel Büyük Efes İzmir’de yapıldı. Aralarında Costa, MSC, Medcruise, Louise Cruises, Silversea, Azamara ve Pullmantur’un da bulunduğu kruvaziyer firmaları, foruma 30 stantla katılarak, Türk firmalarla mal alımı için görüşmeler yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı forumda İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da hazır bulundu.
İzmir’in kruvaziyer turizminde önemli bir başarı yakaladığını belirten Bakan Günay, “Dokuz yıl önce sadece 500 bin ziyaretçinin geldiği ülkemizde, bugün İzmir ve Kuşadası, başlıbaşına 500 bin yolcuyu ağırlıyor. Toplam yolcu sayısı ise 2,2 milyonu buldu. İzmir’in rakamlarına inanamadım; 2003’te 3 bin olan yolcu sayısını 600 bine çıkarmak, gerçekten çok önemli bir başarı.” dedi. Kongre turizminde dünyada ilk 10’a girdiklerini belirten Günay, İstanbul’un büyük başarı yakaladığını, şimdi sıranın Ege’ye geldiğini söyledi. TURSAB ile Kuşadası’nda Efes Kongre Merkezi’ni yapmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, Doğu Akdeniz’in en büyük kongre merkezini kuracaklarını dile getirdi. İzmir’de 20 arkeolojik kazıya devam ettiklerini, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Bergama ve Efes’i aldırmak için çalıştıklarını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı, bu iki şehrin, adaylık dosyasını hazırlama konusunda yarış içinde olduğunu söyledi. Turizmi bir dünya sektörü olarak gördüğünü vurgulayan Bakan Ertuğrul Günay, “Turizm ekonomik gelir kapısıdır ama dünyayı birbiriyle tanıştıran, barıştıran bir sektördür. 20. yüzyıl ayrımcı, çatışmacı bir yüzyıldı. 21. yüzyılda ise barışı kuracak olan fabrikalar değil, turizmdir. Bu nedenle Akdeniz ülkeleri olarak daha çok işbirliği yapmalıyız. Yunanistan ile işbirliği yaparsak, Ege Denizi’ni dünyanın en çok tanınan destinasyonu haline getiririz. Kruvaziyer yolcularını, tarih yolculuğuna çıkarırız.” şeklinde konuştu.
Seatrade Communications Başkanı Chris Hayman ise kruvaziyer turizmindeki büyümenin, özellikle Türkiye ekonomisine yeni fırsatlar sağlayacağını söyledi. Kruvaziyerde 20 milyon yolcu sayısının 2024 yılında 30 milyona çıkacağını belirten Hayman, “Avrupa’daki büyüme, Kuzey Amerika’yı geçti. Avrupa, 10 yıl içinde en büyük kaynak olacak. Türkiye, büyümede önemli rol oynuyor. 50 bin Türk yolcu sayısı 65 bine çıkacak. Türkiye, muazzam potansiyele sahip. Daha fazla büyümek için muazzam bir fırsat var. Avrupa’yı Asya ile bağlama konusunda çok önemli rol üstleniyor. Kışın da turizm olacaktır, kışın da burada kalınacaktır. Bunu İzmir ve Türkiye’de görüyoruz. Geçen yıl Akdeniz’de 171 kruvaziyer gemisi sefer yaptı, bu sene 206 gemi bekleniyor. Bu son derece önemli bir sanayidir. Türkiye’nin hem destinasyon olarak rolü artacak hem de ekonomisi, kruvaziyer turizminin sağladığı fırsatlardan daha çok yararlanacak.” dedi.
İzmir’in kruvaziyer turizmindeki başarısını devam ettirmesi için limanı mutlaka geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Kıraç da, “İzmir’in dünya limanlarının sistemiyle çalışacak bir boyuta getirilmesi için Ulaştırma Bakanlığımız çalışıyor. Dünyanın ilk limanları arasına girecek bir kruvaziyer limanına ihtiyaç var.” diye konuştu. İzmir’in EXPO 2020’ye aday olduğunu da hatırlatan Kıraç, yarışı kazanması halinde kruvaziyer turizminin patlayacağını belirterek, “Oylama, 2013 yılı sonunda yapılacak. Doğunun en batısı, batının en doğusu İzmir olarak oylamada bizim yanımızda yer almanız sizin de lehinize olacaktır.” dedi.
Başkan Kocaoğlu ise, “Gerekiyorsa bu iskeleleri İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak finanse edip yapma sözünü, buradan bir taahhüt olarak veriyorum.” şeklinde konuştu. Sekiz yıldır şehrin turizm altyapısına yatırım yaptıklarını söyleyen Kocaoğlu, “Bu aksın ayağa kaldırılması için birçok çalışma yapıyoruz. Birçok inanç yapısını ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Agora’da kazı ve restorasyon yapıyoruz. Kemeraltı’nda bin 400 dolayındaki tescilli binanın mal sahipleri, ya restore edecekler yahut da Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma kararı alıyor. Kamulaştırıp restore ederek kente kazandıracağız. Çok önemli projedir, dipsiz kuyudur ama İzmir’in turizmi ve geleceği için yapılması gerekiyor. Buna da yeterince kaynağı ayırmış durumdayız. Kruvaziyer yolcusunu raylı sistemle Efes ve Bergama’ya götürcecek yatırımı da Uulaştırma Bakanlığı ile koordineli şekilde yapıyoruz.” dedi.
Kruvaziyer turizmin 2000 yılından beri adeta koştuğunu dile getiren İZTO Başkanı Demirtaş da şunları kaydetti: “Yolcu sayısı 1996’da 5,7 milyonken geçen yıl 20,6 milyona ulaştı. Sektörün dünya üzerindeki büyüklüğü 120 milyar dolar. Geçen yıl Türkiye olarak 2,2 milyon yolcuyu ağırladık. Bu yılın ilk altı ayında 300 gemiyle 353 bin 520 yolcu geldi, İzmir 175 bini geçti. Yıl sonunda 600 bini geçeceğiz. İzmir olarak kruvaziyer turizminde yüzde 40 büyüdük ama bu yeterli değil. Dünyada 521 liman var, hedefimiz ilk 50 arasına girmek.” İzmir’in ihaleye çıkacak yeni kruvaziyer limanında 2 milyon yolcu ağırlanacağını belirten Demirtaş, liman yapmak için daha uygun yerler olduğunu, ne kadar yolcu gelirse o kadar ağırlayabileceklerini söyledi.
TÜRSAB Başkanı Ulusoy ise İzmir’in "homeport" olarak, değişimin sağlanacağı önemli limanlardan birisi olduğunu ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz