AK Parti Kayseri Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Ahmet Öksüzkaya, Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde Plan ve Bütçe Komisyonu'na başkanlık yaptı.
Öksüzkaya, yaptığı açıklamada, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan Sağlık Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi ve Sağlıkta Dönüşüm Reformu hakkında bilgiler verdi.
AK Parti iktidarları döneminde Sosyal Sigorta Kuruluşlarını tek çatı altında toplayarak, vatandaşların yüzde 98'sinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını belirten Öksüzkaya, böylece yoksul kesimin sağlık haklarının, diğer sigortalılarla aynı düzeye yükseltildiğini ifade etti.
Özellikle, acil ve yoğun bakım tedavilerini kamunun yanı sıra tüm özel hastanelere ücretsiz vermeye başladıklarını, özel hastanelerde de yanık, kanser, yeni doğan, organ nakilleri, doğumsal anomaliler, diyaliz ve kalp damar cerrahisi işlemlerinden ilave ücret alınmamasını sağladıkları belirten Öksüzkaya, "Sağlık turizmi kapsamında elde edilen gelirlere vergi muafiyeti getirerek sağlık turizminin her geçen yıl daha da güçlendi. Sağlık Bakanlığı hastanelerimizde koğuş tipi odalardan nitelikli oda sistemine geçildi. 2002 yılında yüzde 6 olan nitelikli yatak oranını 2012'de yüzde 34'e yükselttik. Kamu Hastane Birliklerinin kaynakları, daha etkili ve verimli kullanmak için kurduk. Hizmet kalitesini artırmak ve maliyeti etkin sağlık hizmeti dengesini kurabilmek amacıyla inşasına başlatılan şehir hastanelerini ülkenin dört bir tarafında yaygınlaştıracağız." şeklinde konuştu.
Öksüzkaya, sağlıkta dönüşüm reformu sayesinde, yılda ortalama 371 bin kişiye dolgu yapılırken bu sayının bugün 8,5 milyon kişiye ulaştığını, 2012 yılında böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kalp-akciğer, ince bağırsak olmak üzere toplam 4 bin 127 organ nakli gerçekleştirildiğini, randevu alarak muayene olma oranının yüzde 27 iken 2013 yılında hedefin yüzde 60'a ulaşmak olduğunu vurguladı.
2012 yılının ilk 9 ayında 220 bin kişinin evde sağlık hizmetine eriştiğini ifade eden Öksüzkaya, şunları kaydetti:
"Türkiye'de ilaç ve tedavi masraflarını kendi karşılama oranı 2003 yılında yüzde 32'den geçen yıl yüzde 11,1'e geriledi. Hasta başına düşen muayene süresi 2002 yılında 4,5 dakika iken, 2012'de 9,5 dakikaya yükseldi. Birinci basamakta hekim başına ortalama günlük hasta sayısı 45'ten 40'a indi. Hastanelerde hekim başına ortalama günlük hasta sayısı 60'tan 31'e düştü. Radyolojik görüntüleme fiyatları 2002-2012 yılları arasında reel olarak yüzde 70'e varan oranda düştü."
Muhabir: Musa Özyürek
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz