Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in işsizlik oranları ile ilgili yaptığı rakamsal açıklamaların gerçek yaşamdaki oranları yansıtmadığını iddia etti. TUİK’in istatistiklerine itiraz ettiklerinde ise kendilerine bu istatistik bilgilerin gönderildiğini belirten Kilci, Ancak belirtilen süre içerisinde 300-400 bin kişiye istihdamın sağlanmasının mümkün olmadığını, o nedenle gerçek işsizlik oranının yüzde 12 seviyelerinin üstünde olduğunu savundu.
Kayseri Ticaret Odası, şehir merkezindeki çarşı esnafının sorunlarını dinlemek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla toplantı düzenlendi. Şehir merkezindeki çarşı esnafının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Ticaret Odası tarafından yapılan anket değerlendirildi. Anketle ilgili çarşı esnafına bilgi verildi. Sorunları, sorunlarının kaynaklanma sebebi ve çözüm önerileri gibi konularla ilgili anketten çıkan sonuçlar paylaşıldı.
Ticaret Odası Başkanı Kilci, merkez çarşı esnafının sorunlarını iyi bildiklerini ama Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile birlikte birkaç yıldır yaptıkları çağrıların dikkate alınmadığını söyledi.
Gelişen dünyada değişimin yaşandığını ve değişimi yakalamayanların da ayakta kalamayacağına işaret etti. Kilci, esnafın birleşerek büyük yatırımlar yapması, birleşmelerle birlikte hem güçlerinin hem de pazardaki söz sahibi olmaları adına önemine hep dikkat çektiklerini hatırlattı. Şehre gelen büyük alış veriş merkezlerinin artan sayısının da gün geçtikçe esnafı zorladığını ifade etti.
Kilci, “Bu alış veriş merkezlerinin sayısı beklediğimizden, istenilenden daha fazla oldu. Ama tabi ki gelecekler. Yatırım yapacaklar. O zaman biz esnaf olarak ne yapacağımızı, yaşanan sorunlardan nasıl kurtulacağımızı konuşmalıyız. Çözüm önerileri üretmeliyiz. Bu nedenle öncelikle birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.” dedi.
Kilci, TUİK’in işsizlik oranlarıyla ilgili yaptığı istatistik açıklamalarının sorulması üzerine, yüzde 11 olan işsizlik oranlarının yüzde 9’a düşmesinin mümkün olmayacağını belirtti.
Kendilerinin de Türkiye’de işsizlik sorununun düşmesini istediklerini ve arzuladıkları rakamın yüzde 4-5 oranında olduğunu anlattı. Ancak gerçek hayattaki işsizlik oranlarının yüzde 12’lerin üzerinde olduğunu belirtti. Bir iki ay içerisinde en az 300-400 bin kişiye iş bulmanın mümkün olmadığını hatırlatan Kilci, “Keşke bu kadar insanımıza iş imkanı vermiş olsaydık. Sezon itibarıyla inşaat sektöründe de duraklama oluyor. Buradan gelecek çok ciddi işsizler rakamı daha da artıracaktır.” dedi.
Hasan Ali Kilci, organize sanayi bölgelerinde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığı yönündeki söylemlere de tepki göstererek, her dönem sanayicinin kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu aktardı. Kilci, buna karşında iş aramaktan usanmış insanların bulunduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz