YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KTYD: Miting Ve Gösteriler Nedeniyle Halkın Seyahat Özgürlüğü Kısıtlanmasın

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), gösteriler, toplantılar ve mitingler için trafik ve yol...

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), gösteriler, toplantılar ve mitingler için trafik ve yol güvenliği ile halkın seyahat özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı.
Dernek Genel Başkanı İhsan Memiş, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Türkiye’de il yöneticilerinin trafik ve yol güvenliği alanında temel hak ve özgürlüklerin korunmasında daha çok çaba ve çözüm üretmelerini, gösteri, yürüyüş veya toplantı yapacak komitelerinde bu hususta daha bilinçli ve toplumun özgürlüğüne azami dikkat etmelerini beklediklerini söyledi.
Geçen ay Gezi eylemleri nedeniyle bir ay boyunca yaşananlardan Türkiye’de dolaylı ya da dolaysız pek çok kişi ve ailenin trafik ve yol güvenliğinin etkilendiği ve mağdur olduğuna işaret eden Memiş, bu konudaki kanuni düzenlemeleri şöyle hatırlattı:
“Anayasamızın 23.maddesinde ifadesini bulan ‘Seyahat etme özgürlüğü’ ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 4. Protokolünün 2. maddesinde düzenlenen fertlerin seyahat etme özgürlüğü temel hak olarak teminat altına alınmıştır. Yine Anayasamızın 34.maddesinin 2. fıkrasında ise toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin sınırlandırıcı şekilde yapılmaması ifade edilmiştir. Bu bağlamda Türkiye’de TBMM temsil edilen veya edilmeyen Siyasi Partiler, Sendikalar, STK ve Platformlar legal veya illegal da olsa yaptıkları toplantılarda, gösteri veya yürüyüşlerde toplumun yaklaşık yüzde 75’nin kentlerde yaşadığı bir ortamda yolları, köprüleri, meydanları veya kavşakları kapatmamalıdırlar. İşçi, memur, esnaf,öğrenci veya turist olarak halkın bir erişim noktasından diğer bir erişim noktasına güvenle ve zamanında gitmesi engellenmemelidir. Bu hakkı tek taraflı kullanıp halkın trafik ve yol güvenliğini ellerinden almamalıdırlar.”
Böyle bir hakkın tek taraflı olarak kullanılması halinde her sabah, işine giden ve evlerine dönen işçi, memur, esnaf veya öğrenci ve bunların ailelerinin haklarının yok sayılacağına dikkat çeken Memiş, Karayolu Trafik Kanununa göre; karayolları kamunun ortak malı olup, yolların, köprülerin ve meydanların herkese açık olması hangi düşünce felsefesinden olursa olsun şart olduğunu kaydetti.

“İL YÖNETİCİLERİ DİKKAT ETMELİ”

Başkan Memiş, diğer yönden; Karayolları Trafik Kanununun 71.maddesinin evrensel hukuka uygun olarak hazırlandığını belirterek, “Bu maddede geçiş üstünlüğüne sahip araçların önemi de vurgulanmıştır. Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar, itfaiye araçları ve diğer acil araçların önceliklerine de Türkiye’ de dün ve bugün de uyulmamaktadır. Objektif ve tarafsız görev yapan “Karayolları Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği” olarak ortaya konulan bu tablonun ulaşımın can damarı olan karayollarına etkilerine dikkat çekmek istedik. Bireysel hak ve özgürlükler düşünceleri özgürce açıklamanın yanı sıra özgürce seyahat edebilmeyi, özgürce yürüyebilmeyi, güvenli bir biçimde bir yerden bir yere gidebilmeyi de gerekli kılar. Türkiye de İl Yöneticilerinin trafik ve yol güvenliği alanında temel hak ve özgürlüklerin korunmasında daha çok çaba ve çözüm üretmelerini, gösteri, yürüyüş veya toplantı yapacak komitelerinde bu hususta daha bilinçli ve toplumun özgürlüğüne azami dikkat etmelerini beklemekteyiz.” görüşünü aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler