YURTHABER

Kayseri
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küçük Hira'ya "göğüs kafesinden kulak" umudu

Kayseri'de kulak kepçesi oluşmadan dünyaya gelen, sağlıklı bir şeklide duymak ve konuşmak için ameliyat olması gereken 3,5 yaşındaki Elisa Hira yardım bekliyor - Hira'nın annesi Şeyda Kartal: - "Ameliyatlar hem uzun soluklu hem de maliyetli. Kimi, ameliyatın 80, kimi ise 100 bin lira olduğunu söylüyor. Çocuğun kendi göğüs kafesinden kendi dokularıyla kulak yapılıyor. 6 yaşa kadar yapılması ideal. Kızımın kulakları olsun istiyorum ancak bu ameliyatları yaptırabilecek bir maddi imkanım yok" - "Hira gözlükle oynamayı çok seviyor. Birisinde gözlük görünce alıp takmak istiyor ancak takınca kulağı olmadığı için gözlük düşüyor, sinirlenip ağlıyor"

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Tıp literatüründe, 6 binde bir görülen mikrotia (kulak yokluğu, bozukluğu) hastalığıyla doğan 3,5 yaşındaki Elisa Hira, göğüs kafesinden kulak yapılan ameliyatla hem sağlıklı duymayı hem de yaşıtları gibi konuşmayı bekliyor.

Kayseri'de yaşayan Hira, iki kulağı da anne karnında tam gelişmediği için kulak kepçeleri ve memeleri normale göre yok denecek kadar küçük olarak dünyaya geldi. Bant şeklindeki cihaz yardımıyla duyması desteklenen Hira, yaşıtlarına göre konuşmakta da zorluk çekiyor.

Kızını maddi imkansızlıklar nedeniyle ameliyat ettiremeyen ve yetkililerden destek isteyen Hira'nın annesi Şeyda Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ameliyatlar hem uzun soluklu hem de maliyetli. Kimi, ameliyatın 80, kimi ise 100 bin lira olduğunu söylüyor. Çocuğun kendi göğüs kafesinden kendi dokularıyla kulak yapılıyor. 6 yaşa kadar yapılması ideal. Kızımın kulakları olsun istiyorum ancak bu ameliyatları yaptırabilecek bir maddi imkanım yok." dedi.

Kartal, gebelik boyunca yapılan kontrollerde Hira'nın normal göründüğünü ancak sezaryenle dünyaya getirdiği kızının iki kulağının olmadığını gördüklerinde ailece büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi.

Kızını gördüğünde ilk olarak "Beni duyacak mı, anne diyebilecek mi, derdini anlatabilecek mi?" diye düşündüğünü ifade eden Kartal, "Allah'a şükür eli, ayağı, yüzü sağlam, sağlıklı bir çocuk. Doğduğunda da bana iri iri gözleriyle bakıyordu. Ama önceden böyle bir şey belli olmadığı için şoka girdik." diye konuştu.

Doğumun ardından sezaryenli olmasına rağmen hemen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesine gittiklerini dile getiren Kartal, şöyle devam etti:

"Bize başından beri hiç umut vermediler, 'Bu çocuk duymaz, konuşmaz, kulağının içi de oluşmamıştır, zihinsel sorunu olur' dediler. Ama ben anneyim, hep iyi düşündüm. Kulağının içi vardı, işitme testlerine girdi, 9 aylıkken MR'a girdi. İşitme kaybı az denildi. Bu süreçte hep Hira'yı gözlemledim. Hep seslendim, tepkilerine baktım. '40'lı çocuk daha duymaz' dediler. Bir gün, daha 40 günlükken filan Hira yatağında yatıyordu, kapı çok hızlı bir şekilde çarptı, Hira hem sıçradı hem ağlamaya başladı. Ben de sevinçten ağladım, herkesi aradım Hira duyuyor diye."

Kartal, kızının duymasını desteklemek için cihaza gerek olmadığının söylendiğini ancak konuşmasının geciktiğini belirtti.

- "Kızımın da bizim gibi kulaklarının olmasını istiyorum"

Bir doktorun tavsiyesiyle 6 ay önce bant şeklinde kafaya takılan ve duymayı kolaylaştıran bir cihaz kullanmaya başladıklarını aktaran Kartal, şunları söyledi:

"Bu cihazı gece çıkarıp gündüz takıyoruz. Çocuk olduğu için kullanımı zor. Kulak kemiği gelişmediği için başka türlü bir cihaz da kullanamıyoruz. Hira 4 yaşına yaklaşmasına rağmen henüz pek konuşmuyor. Anne, baba diyor sadece. Çocukların ilk konuştuğu dönemlerde gibiyiz. Hira gözlükle oynamayı çok seviyor. Birisinde gözlük görünce alıp takmak istiyor ancak takınca kulağı olmadığı için gözlük düşüyor, sinirlenip ağlıyor. 10 aylık kız kardeşi Nazar'ın kulakları dikkatini çekiyor. Kardeşinin kulaklarına dokunuyor, sonra kendi kulaklarına bakıyor. Ben motive etmeye çalışıyorum, 'Nazar'ın kulakları çok büyük, seninkiler ne tatlı, minik filan' diyorum. Artık bir ortama çıktığında saçıyla kulağını kapatmak istiyor. Okul döneminde daha da zorlanacak, en çok bundan korkuyorum. Kızımın da bizim gibi kulaklarının olmasını istiyorum."

- Göğüs kafesinden alınan kıkırdakla kulak

Kartal, kızına kulak yapılabilmesi için çok araştırma yaptığını ve Muğla'da yaşayan Prof. Dr. Mehmet Mutaf'ın bu tür ameliyatları yaptığını öğrendiğini belirtti.

Ameliyatların hem uzun soluklu hem de maliyetli olduğunu vurgulayan Kartal, "Kimi, ameliyatın 80 kimi ise 100 bin lira olduğunu söylüyor. Çocuğun kendi göğüs kafesinden kendi dokularıyla kulak yapılıyor. 6 yaşa kadar yapılması ideal. Kızımın kulakları olsun istiyorum ancak bu ameliyatları yaptırabilecek bir maddi imkanım yok." diye konuştu.

Yetkililerden destek isteyen Kartal, "Kızıma kulak yapılmasına yardımcı olmalarını diliyorum. Kızıma küpe takmayı hayal etmiştim, gözlük takmayı isterdim ama kızımın kulağı yok." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler