HABER

Küçük Menderes nehrinde balık katliamı

İZMİR (İHA) - İzmir'in Beydağ İlçesi sınırları içinden doğarak, Ödemiş Ovası'ndan geçip Selçuk İlçesi'nin dünyaca ünlü Pamucak sahillerinde denize dökülen 145 kilometre uzunluğundaki Küçük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin balık katliamına neden olduğu bildirildi.

Kiraz, Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı ilçelerinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının, ağır metaller ve kimyasallardan oluşan atıkları ile arıtma tesisi olmamasından kaynaklanan evsel atıkların hiçbir arıtma işlemine tabi tutulmadan Küçük Menderes Nehri'ne boşaltılmasının, aşırı derecede kirlenme ile binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığın öldürdüğü iddia edildi.

Kirlenme ve balık ölümlerine isyan eden, üç yıldan beri kirlilik karşısında sürdürülen mücadeleden hiçbir olumlu sonuç alınamadığını belirten Selçuk Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür, "Küçük Menderes suları şu an binlerce balık ölüsü ile dolu. Bu acı tabloyu tüm çevre dostlarının gelip görmelerini istiyorum. Küçük Menderes Nehri'nde bir doğa katliamı yaşanıyor. Nehirde yaşayan tüm canlılar ve verimli tarım arazilerimiz ölüyor" dedi.

Ülgür, "Komşu ilçelerimizin belediye bütçeleri arıtma tesisi yapılmasına imkan vermeyebilir. Ancak devletimiz, ilgili bakanlıklar bu işe biran önce el atmalı. Birçok fabrika, var olan arıtma tesislerini bile çalıştırmıyor. Komşu ilçelerin alt yapısındaki eksikliklerin bedelini Selçuk olarak biz ödemek istemiyoruz. Bu çevre katliamı biran önce durdurulmalıdır. Küçük Menderes'teki bu kirlilik sadece içersindeki canlıları ve çevresindeki tarım arazilerini yok etmiyor. Aynı zamanda eşsiz güzellikteki Pamucak sahillerimizi de tehdit ediyor" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Egemen de, balık katliamının, Küçük Menderes Nehri'nin aşırı kirlenmesinden değil, sudaki oksijenin büyük ölçüde azalması sonucu yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Küçük Menderes maalesef artık akarsu tanımını yitirmek üzere. 10 yıl önce nehrin kenarında yükselen otların arasından balık tutanlar, piknik yapanlar, hayvanlarını ve tarlalarını sulayanlar bile kaybettiklerinin ve kaybedeceklerinin farkında değiller. Biz üniversite olarak, Selçuk Belediyesi ile işbirliği içerisinde ilgilileri uyarmak için birçok çalışmalar yapıyoruz. Selçuk İlçesi sınırları içerisinde saptanan 6 ayrı noktadan aylık periyotlarla su numuneleri alarak, analiz sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlara bildirip, konu ile ilgili dikkat çekmeye çalışıyoruz. Araştırmalarımız gösteriyor ki; nehrin su kalitesinin kıta içi su kaynaklarının sınıflandırılmasına göre 3. ve 4. sınıf su kalitesindedir. Bu kalitedeki bir suyun, tarımsal kullanım dahil olmak üzere hiçbir alanda kullanılması uygun değildir."

Prof. Dr. Egemen, Selçuk'a komşu ilçelerin biran önce arıtma sistemlerini kurmalarını ve Menderes çevresinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının arıtma sistemlerini 24 saat kesintisiz çalıştırmalarını da istedi.

Bu arada, Selçuk Belediyesi yetkilileri, Küçük Menderes çevresindeki çiftçileri, nehirden çıkan balıkları yememeleri konusunda uyardı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler