Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, LPG’li araçlara yönelik uygulanan sızdırmazlık raporunun hafif kusur olarak kabul edilmesinin çok yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, “Bu konu bırakın hafif kusuru, bu aracı kullananın inisiyatifine bırakılacak bir konu da değil” dedi.
Makine Mühendisleri Odası Elbistan Temsilciliği tarafından verilen iftar yemeğinin ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Küçükparmak, ocak ayından itibaren LPG’li araçlar için verilen sızdırmazlık raporunda TÜVTURK’ün yetkili kurum olmasını değerlendirdi.
Küçükparmak, şunları söyledi:
“Ocak ayında ilk konuyla ilgili yönetmelik yayınladığında Ulaştırma Bakanlığı nezdinde müsteşarlarla çok görüşmeler yaptık. Yaptığımız görüşmelerde her zaman bu işin vatandaşın mal ve can güvenliğiyle direkt ilişkili olduğunu, bu işi önemli olan bizim yapmamız değil ama bu işi alt yapısı olan, bu işle ilgili veri tabanı olan birilerinin yapması gerektiğini defalarca vurguladık. Şuanda TÜVTURK’ün LPG’ye dönüşmüş araçlarla ilgili yeterli veri tabanı yok. Ve bu kontrolleri yapacak yeterli personeli de yok. Bu işin eğitimini almış, bu işle ilgili gerekli bilgi becerisi bulunan arkadaşlarda yok. Bu iş sadece kâğıt üzerinde LPG sızdırmazlık raporu diye geçen basit bir isimle adlandırılıyor. Yani bu iş araçların sadece gaz sızdırılıp-sızdırmadığına bakılarak verilen bir rapor değil. Bunun çok kapsamlı onlarca kontrol notasında oluşan prosedürü var. Bu prosedürün yerine getirilmesi konusunda şuanda TÜVTURK yeterli altyapıya sahip değil. Ama Ulaştırma Bakanlığı bize bu işin zamanla altyapısının oluşacağını, bu konuyla ilgili çalışma yaptıklarını söylediler. Biz üzerimize düşen görevi yaptık. Bu konularda uyardık. Daha sonra birkaç defa yönetmelik değişiklikleri oldu. En son 1 ay kadar önce bu işi tamamen TÜVTURK muayene istasyonlarında bünyesinde çözmeyle ilgili tekrar bir yönetmelik yayınladılar. Bu işi çok doğru olmadığını, TÜVTURK’ün şuanki haliyle bu işe yeterli olmadığını, bu iş için çok ciddi bir veri tabanı ve eğitim alt yapısı oluşması gerektiğini söyledik. Hala söylemeye de devam ediyoruz. Ama Ulaştırma Bakanlığı’ndan şuanda bize bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi gelmedi. Ulaştırma Bakanlığı bu işi TÜVTURK muayene istasyonlarında çözmeye yönelik oldukça kararlı.”
LPG’li araçlara yönelik yeterli denetimin olmadığını vurgulayan Küçükparmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hafif kusurun şartları da değiştirildi. Sonra şartlar biraz daha iyileştirdi ama şuanda yeterli denetim yok. Bu çok önemli bir konu işin vahim olan tarafı bu sadece LPG’ye dönüşmüş araçları kullananları ilgilendiren bir konu da değil. Bu sonuçta onlarla birlikte çevresinde yaşayan, onlarla aynı ortamı paylaşan herkesin can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir konu. Biz üstüne basa basa şunu söyledik. Bu konu bırakın hafif kusuru, bu aracı kullananın inisiyatifine bırakılacak bir konu da değil. Çünkü bu iş sadece aracı kullananla sınırlı bir durum değil. Bir otoparkta LPG’li bir araçta meydana gelebilecek bir hasar çevresinde onlarca araçla birlikte hasara uğratabilecek bir kazaya sebep olabilir. Veya bir piknik alanında yüzlerce insanın olduğu bir alanda oluşabilecek bir hasarlı aracın patlamalı kaza sonucu insanların can kaybı veya yaralanmaları söz konusudur. O yüzden bu işin çok sıkı tutulması gerektiğini defalarca söyledik. Bu iş sadece arabada yangın tüpü bulundurup bulundurmamayla veya arabada reflektör bulundurmamayla ilgili bir durum değil. Bu iş gerçekten ciddi bir iş. Şuanda görüşmelerimiz devam ediyor. Biz elimizden geldiği kadar bu konuyla ilgili görüşlerimizi, fikirlerimizi söylemeye devam edeceğiz. Biz elimizden gelen mücadeleyi yapacağız. Bu konunun kesinlikle çok ciddi bir şekilde yapılması gerektiği taraftarıyız. Bu iş bizim tarafımızdan olur, başka birileri tarafından olur bu işin ciddi bir şekilde yapılması gerekir. Şuanda da bu işi en iyi yapacak olan yer Makine Mühendisleri Odasıdır. Çünkü Türkiye’nin dört bir yanında bu işle ilgili çok ciddi bir uzman kadromuz var. Artı çok ciddi bir veri tabanımız var. Bizde öyle bir veri tabanı var ki; Elbistan’daki bir LPG’li araç aradan 3 yıl geçtikten sonra Edirne’de sızdırmazlık raporu almaya gittiğinde o araçla ilgili tüm bilgiler sistemde anında gözükebiliyor. Bu konuyla ilgili bizim çok ciddi bir alt yapımız var.”
1997 yılından beri LPG sızdırmazlık raporu verdiklerini belirten Oda Başkanı Küçükparmak, şuanda yaklaşık olarak 3 milyon LPG’li aracın piyasada olduğunu, TÜVTURK’ün kendi veri tabanını yakalamasının ise en az 2 yılı alacağını ifade ederek, sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz