HABER

Kuddusi Okkır dosyası Adalet Bakanlığı'nda

TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Hasan Çakıcı, Ergenekon tutuklusuyken kansere yakalanarak hayatını kaybeden Kuddusi Okkır'ın ölümüne ilişkin 15 doktor hakkında hazırladığı iddianamenin reddedilmesinin ardından dosyayı Adalet Bakanlığı'na göndererek itiraz etti.

"Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen işadamı Kuddusi Okkır, tedavi gördüğü Edirne'deki Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü'nde hayatını kaybetmişti. Okkır'ın ailesinin 'Hastalığın geç teşhis edildiği ve gerekli tedavinin yapılmadığı' iddiası üzerine Adalet Bakanlığı soruşturma açmıştı. Teftiş Kurulu, hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verirken, hastanelerle ilgili soruşturma dosyası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Ancak ilgili vali ve kaymakamlar, İstanbul'daki doktorlara soruşturma açılmasına izin vermedi. Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde görevli 15 doktor hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili Tekirdağ Valiliği'nin izin vermemesine yönelik karar ise Savcı Hasan Çakıcı ve Okkır ailesinin avukatının itirazı sonucu İdare Mahkemesi'nce kaldırıldı.

İşadamı Kuddusi Okkır'ın ölümüne ilişkin olarak hazırlanan tek iddianame olma özelliği taşıyan Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Hasan Çakıcı'nın iddianamesi, dava açılması için 20 Haziran 2009'da Tekirdağ 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak mahkeme, 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasını öngören 'Görevi kötüye kullanma' suçunu işledikleri iddia edilen sağlık personeline atılı suçun maddi unsurlarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespiti için Okkır'a ait tüm belgelerin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı veya tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna gönderilerek rapor alınmasını istedi. Bu raporu atılı suçun sübutuna etki edecek delil olarak değerlendiren mahkeme, delilin toplanmadığı gerekçesiyle iddianameyi iade etti. Savcı Çakıcı, bilirkişi atanıp raporun alınması yetkisinin mahkemelere ait olduğunu, bilirkişi raporunun yer almamasının iade sebepleri arasında olmadığını ve dosyada 3 kişilik bilirkişi heyeti raporunun bulunduğunu belirterek karara itiraz etti. İtirazı görüşen Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "Bu suçun sübutu için bilirkişi raporu olmaksızın iddianame hazırlanmasına yönelik iade gerekçesini" haklı bularak itirazı reddetti.

SAVCI BAKANLIĞA BAŞVURDU İddianameyi hazırlayan Savcı Çakıcı, kanun yararına bozma talebiyle 27 Temmuz 20009'da dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Yerel mahkemenin verdiği kararı 2 aylık süre içinde inceleyecek olan Adalet Bakanlığı, mahkeme tarafından verilen kesinleşmiş kararlarda 'Hukuka aykırılık' görmesi halinde 'Kanun yararına bozma' talebiyle Yargıtay'a müracaat edecek. Yargıtay, işadamı Okkır'ın iddianamesinin reddedilmesinde yasalara aykırılık bulursa kararı bozabilecek. Yargıtay'ın kararı bozması halinde Kuddusi Okkır soruşturmasına kaldığı yerden devam edilecek. Kararın bozulması halinde ayrıca 15 doktor, Tekirdağ 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacak. Yargıtay'ın kararı bozmaması halinde ise savcılık Kuddusi Okkır soruşturmasına sil baştan başlayacak.

Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı, kabul edilmeyen iddianamesinde 15 doktor için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemişti. Hazırlanan iddianamede Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar O.E., Ş.T.A., E.A., S.T., I.H.T., O.T., H.U., T.E., A.T., B.U., Ö.M.T., A.G., H.I., ve S.A. ile Tekirdağ Göğüs Hastanesi'nde görevli M.M.'nin, "Usulüne uygun muayene yapmadıkları ve muayene sonuçlarını uygun kaydetmedikleri" gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almaları isteniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler