HABER

Kükürt dioksit (SO2) nedir? Kanda SO2 düşüklüğü neden olur?

Sağlık kurumları tarafından yapılan önemli testlerden biri hemoglobin olarak isimlendirilen kan testleridir. Kanın vücutta yeterli oranda oksijen taşıması sağlık açısından önemlidir. Bunu da kanda bulunan ve kırmızı kan hücresi olarak adlandırılan bir madde sağlar. Bu maddede yaşanan düşüklükler ve yükseklikler hastalıkların seyri hakkında bilgi verir. So2 olarak tabir edilen test de kandaki oksijen oranını ölçmede kullanılan bir testtir. Peki, kükürt dioksit (So2) nedir, düşüklüğü neden olur?

Kükürt dioksit (SO2) nedir? Kanda SO2 düşüklüğü neden olur?

Kan testleri sayesinde özellikle durumu ciddi olan kişilerin hastalık seyri daha kolay takip edilmektedir. So2 kan testi de vücutta dolaşan kandaki oksijen oranını ölçmeye yarayan ve özellikle durumu ciddi olan bireylerin yakından takip edilmesini sağlayan önemli bir test türüdür. Özellikle solunum yetmezliği olan hastaların gidişatı için sıklıkla tercih edilir. Testler ayrıca önemli organların durumu hakkında da detay verir. Testlerin alanında uzman hekimler tarafından yapılması da önemlidir.

Kükürt dioksit nedir?

İnsanların rahat nefes alabilmesi için temiz bir havaya gereksinimleri vardır. Havanın kötü olması ve zarar veren gazlarla dolması, hem nefes almayı zorlaştırır hem de zamanla akciğerlerin görevini yapmasına engel olur. Havanın kirli olmasına sebep olan birçok farklı gaz çeşidi bulunur. Kükürt dioksit gazı da bu gazlar arasında yer almaktadır. Bu gaz, özellikle sanayi ve benzeri yerlerde daha çok karşımıza çıkar. Sürekli bu gazı solumak pek çok solunum hastalığına sebep olmakla birlikte hayati açısından da oldukça tehlikelidir. So2 olarak da belirtilen bu gazın bünyesinde iki oksijen atomuyla bir kükürt atomu bulunmaktadır.

So2 nedir?

Kükürt dioksit gazı olarak da tabir edilen So2 gazı, sağlığı ciddi bir biçimde tehdit eden bir gaz çeşidi olarak bilinir. Uzun süre bu gaza maruz kalmak özellikle akciğer organında ciddi hasarların ortaya çıkmasına neden olur. Atmosferde bulunan en tehlikeli ve zehirleyici gazların başında gelen bu gazın yanıcı bir niteliği yoktur. Sülfür dioksit ismiyle de bilinen bu gaz renksiz olmakla birlikte koku olarak oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Son derece zehirleyici bir etkisi olduğundan ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Her gazı temsil eden bir atom numarası vardır. Kükürt oksitler kategorisinde yer alan bu gazın atom numarası da 16 olarak karşımıza çıkar.

Kan testinde so2 nedir?

So2 olarak tabir edilen ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen gaz kükürt dioksit ismiyle bilinen bir gaz türüdür. Kan testinde bakılan ve yine So2 olarak isimlendiren gaz ise artiyel kan gazı olarak ifade edilmektedir. Bu kan testi özellikle hemoglobin test neticelerinin farklı çıkması durumunda ele alınmaktadır. Sağlık açısından durumu oldukça ciddi ve kritik olan kişilerde anormal hemoglobin ölçümünde tercih edilen bir kan testi çeşididir. Kan testleri uygulanırken birçok farklı teknik kullanılmaktadır.

Bu kan testinde ise uygulanan metot seldirger yani katererin iğnenin iç kısmından geçirilmesi suretiyle kılavuz tel üstünden ileriye itilmesi metodudur. Bu bağlamda kan gazı so2 kaç olmalı konusu sıklıkla gündeme gelen konular arasındadır. Her sağlık kurumunda yapılan kan testlerinde değerlerde farklılık görülebilir. Ancak genel olarak arteriyel kan gazı normal ph aralığının 7.35 ile 7.45 arasında olması gerekir.

So2 ne işe yarar?

Kan ölçümleri için yapılan birçok farklı test mevcuttur. Arteriyel kan gazı testi de insan sağlığı yönünden büyük bir öneme sahip olan ve özellikle durumu hassas olan hastalara uygulanan bir test olarak tabir edilir. So2 testi olarak da bilinen bu kan testi, insanların kanlarında var olan oksijen seviyesiyle beraber karbondioksit seviyesini ölçmede kullanılmaktadır. Bu kan değerleri kişilerin durumlarına göre düşük ya da yüksek çıkabilmektedir.

Bu kan testinin en büyük avantajı ise çok seri bir şekilde neticelenmesi ve hastalıklar hakkında önemli bilgiler vermesidir. Bu test özellikle solunum yetmezliği başta olmak üzere; aniden ortaya çıkan nefes darlıklarında, koah gibi kritik akciğer rahatsızlıklarında, hali hazırda akciğerle alakalı tedavi gören kişilerin takiplerinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Solunum problemi son derece ciddi bir hastalık olduğundan zamanında müdahale edilmesi önemlidir. Bu noktada konuyla alakalı po2 so2 düşüklüğü nedir konuları karşımıza çıkabilir. Bazı durumlarda doktorlar hastalarından so2 kan testiyle beraber po2 kan testini de isteyebilir. Po2 kan testi, kandaki oksijen seviyesini belirleyen önemli bir parametredir. So2 ile beraber değerlendirildiğinde kişilerin hastalıklarla ilgili detaylı ve önemli bilgiler sunmaktadır. Bu kan testlerinin neticesinin düşük olması vücutta dolaşan kana yeterli oranda oksijen gitmediği manasına gelir. Bu durum tedavi edilmediği sürece son derece ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Kanda so2 düşüklüğü neden olur?

Arteriyel kan gazı testi sayesinde solunumla alakalı problemi olan kişilerin kan oranlarında var olan oksijen oranı daha hızlı bir şekilde ölçülebilir. Ayrıca bu ölçüm sonuçları oksijenle beraber böbrek veya kalp gibi organlarda meydana gelen hasarların değerlendirilmesinde büyük bir rol oynar. Kanda so2 düşüklüğü ise özellikle nefes almayla ilgili ciddi sorunların varlığına işaret edebilir. Vücudumuzda dolaşan kandaki oksijen seviyesinin normal değerlerde olması son derece önemli bir konudur. Kanda so2 düşüklüğüne neden olan ve düşüklük belirtisi olarak ele alınan unsurlar ise genel olarak şunlardır:

  • Böbrek fonksiyonlarının görevini yeterince yerine getirememesi
  • Kişilerin belirli bir aktivite sonrası çok kısa sürede yorulması
  • Rahatsızlığı olan kişilerde ortaya çıkan göğüs ağrıları
  • Cilt üzerinde beliren birtakım cilt rahatsızlıkları
  • Baş bölgesinde beliren ağrılar
  • Rahatsız olan bireylerlerin el bölgesinde oluşan şişlikler
  • Kalp atış ritminin normalin dışında seyretmesi
  • Doğuştan veya sonradan oluşan kalp rahatsızlıkları
  • Fiziksel aktivite sonrası meydana gelen problemler
  • Yoğun olarak tütün kullanılması
  • Kansızlık gibi hastalıkların var olması

So2 düşüklüğü nasıl yükseltilir?

Arteriyel kan gazı seviyesinin düşmesinde birçok farklı etken rol oynamaktadır. Bu yüzden öncelikli olarak bu düşüşe neden olan faktörlerin belirlenmesi gerekir. So2 düşüşü ile ilgili belirtilerden bir veya birkaçı varsa alanında uzman olan bir göğüs hastalıkları doktoruna danışılması önemlidir. Eğer altında yatan ciddi bir hastalık yoksa so2 düşüşünü yeniden yükseltmek için temiz hava alınması önerilmektedir. Temiz havaya çıkıp derin derin nefes alındığında kanda düşmüş olan oksijen seviyesi yeniden eski değerine dönebilir. Bazı kişiler nabız ve kan seviyesini ölçme cihazlarından faydalanır. Ancak ciddi bir solunum hastalığı mevcut ise so2 düşüklüğü tedavisi için tecrübeli bir hekim görüşü alınması oldukça önemli bir konudur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler