HABER

Kükürt oranı fazla olan kuru kayısılar toplatılıyor

MALATYA (İHA) - Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bazı illerde oluşturduğu gıda kodeksi çerçevesinde Malatya menşeli kuru kayısıda kükürt oranı fazlalığı olduğunu tespit etti. Bu nedenle kayısılar toplatılarak, üreticilere ceza kesildi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, bakanlığın uygulamasına tepki göstererek, "İlin ekonomik yapısını oluşturan kayısının, 150-200 bin ton rekoltesinin ancak yüzde10-12'sinin iç tüketime gitmesi, bir de son günlerde bakanlığın kükürt sorunuyla sekte vurması bizleri üzmektedir. Kükürt dioksit kayısıya renk verdiği gibi dayanma süresini de uzattığından rekoltenin yüksek olduğu yıllarda üreciler ürettiği kuru kayısıyı kısa sürede ellerinden çıkartamadıkları için kükürt miktarlarını fazlalaştırmaktadır" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan kükürt standart sınırının bir takvime bağlamasını istediklerini bildiren Kalaycıoğlu, "Zaten ihracatta kükürt sorunuyla karşı karşıya olan kayısının iç piyasa satımlarını yüksek kükürt standart sınırının bir takvime bağlanarak aşamalı olarak uygulanması; kayısı üreticilerinin, iç piyasada çalışan tüccarların ve tüketicilerin sıkıntılarını bir nebze olsun azaltacaktır" şeklinde teklifte bulundu.

Kayısı Birlik Genel Müdürü Serhan Bayhan ise konuyla ilgili olarak, kayısıdaki kükürt sorununun ihracatta da büyük sorunlar yaşattığını ifade ederek, artık dünyada katkısız gıda tüketiminin ön planda olduğunu söyledi. Bayhan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı uygulamanın doğru uygulama şeklininse yanlış olduğunu kaydederek, "Bu uygulama hemen başlatılmamalıydı, kademeli bir geçiş sağlanmalı" dedi.

Kükürtteki sorunun üreticinin piyasaya güvenmediğinden kaynaklandığını söyleyen Bayhan, "Üreticiler piyasaya güvensin, bu sorun kökünden çözülür. Bizim üreticimiz kükürt konusunda bilinçli ve tecrübelidir. Üretici bu konuda laboratuar gibi bilinçli. Yeter ki piyasaya güvensin ve inansın. Üretici piyasaya güvendiği zaman istenilen seviyede müşteriye kükürtlü kayısıyı verir. Üretici piyasaya güvenmediği için, malının uzun süre elinde kalacağı düşüncesiyle kükürt oranını yüksek oranda tutuyor. Üreteci piyasaya güvendiği zaman bu sorun kökünden çözülür" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler