Hürriyet Gazetesi yazarı ve İTÜ Afet Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İzlanda'daki volkan patlaması sonucu ortaya çıkan ve Avrupa'yı felç eden kül bulutlarının rüzgarların seyri değişmezse salı günü İstanbul'a ulaşabileceğini söyledi.
[
****](https://www.mynet.com/volkanin-urkuten-yuzu-110100506264)
[
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede İzlanda'da geçen ay faaliyete geçen yanardağdan püskürmeye başlayan ve Avrupa'yı etkisi altına alan kül bulutlarının Türkiye'ye ulaşması ihtimali üzerinde durdu. Kadıoğlu, dün İzlanda üzerinde başlayan jet akımlarının etki ile kül bulutlarının İngiltere ve Avrupa kıyılarına ulaştığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
KÜL BULUTLARI SALI GÜNÜ İSTANBUL'DA
"Jet akımının hızı ile kül bulutları Avrupa'ya giriş yaptı. Bu hava akımı devam etseydi, yarın kül bulutları Bulgaristan üzerinden İstanbul civarına ulaşabilir denilebilirdi. Ancak, bu jet akım yönü değişiyor. Şu andaki verilere bakılırsa, önümüzdeki salı günü kül bulutları Batı Anadolu üzerinden bir oluk şeklinde kuzeye doğru dönecek. Yani rüzgarlar değişmezse, şu andaki verilere göre salı günü kül bulutları İstanbul'a ulaşabilir."
METEOROLOJİYE ÖNEMLİ GÖREV
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün durumu değerlendirmeye başlaması ve ilgili tüm kurumları sürekli bilgilendirmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Sağlık Bakanlığı'nı da uyararak, "Bakanlık, verileri değerlendirip kül bulutları Türkiye'ye ulaşırsa yapılacakları şimdiden belirlemeli. Çünkü, bu kül bulutları astım ve alerjik rahtsızlıkları patlatabilir" dedi.
KÜLLER YERYÜZÜNE İNERSE NE OLUR
Meteorolojik koşulların değişebileceğine de dikkat çeken Kadıoğlu, İzlanda'daki volkanda yeni patlamalar yaşanırsa riskin hem Avrupa hem de Türkiye için riskin artacağı bilgisini verdi. İTÜ Afet Yönetim Merkezi Başkanı Kadıoğlu, küllerin iki şekilde yeryüzüne ineceğini anlattı. Yağmurla yüzeye inen küllerin pek bir zararının olmayacağını, ancak küllerin kuru olarak yeryüzüne inmesinin kelimenin tam anlamıyla "afet" sayılabileceğini belirten Kadıoğlu, astım, alerjik ve solunum yolu rahatsızlıkları olanlar için alarm günlerinin başlayacağını söyledi.
'BAZI ÜLKELERE GİTMEYİN' UYARISI
Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanlığı’ndan emekli jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Orhan Rami Atan, “Partiküllerle küller bulutların içine yerleşir. Bunlar özellikle jet tipi uçakların motorlarında ve elektronik aksamında hasara yol açabilir. Bu nedenle Türkiye’deki uçak şirketlerine, uçaklarını, partiküller ve küller yere ininceye kadar, İzlanda, İsveç, Norveç, Polonya, Makedonya, Yunanistan ve İtalya’nın batısından geçilmemelerini öneririm” diye konuştu.
KÜLLER SAĞLIK İÇİN ZARARLI OLABİLİR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İzlanda'daki volkanın püskürttüğü küllerin gökten yağmaya başlaması durumunda Avrupalılara evden çıkmamaları uyarısında bulundu.
DSÖ sözcüsü David Epstein, kül bulutunun ne gibi bir zarar vereceğini tam olarak bilmediklerini belirtmekle birlikte, mikroskobik külün solunması durumunda akciğerlere ulaşabileceğini ve solunum yoluyla ilgili problemlere yol açabileceğini söyledi. Külün, astım ve solunum yolu hastalıkları bulunanları daha fazla etkileyeceği belirtildi.