HABER

Kül bulutunda bir iyi bir kötü haber

Uzmanlara göre, Eyjafjallajökull yanardağının dünya hava ulaşımında ciddi kriz yaratan külleri 3 bin metreye kadar alçaldı.

Bu, genelde 10 bin metre irtifada seyreden uçaklar için tehlikenin azaldığı ve birçok ülkede duran havayolu ulaşımının normale dönebileceği anlamına geliyor. Ancak bazı uzmanlar da, yeni oluşan ikinci dalga kül bulutunun miktarının belirleyici olacağı görüşünde.

İzlanda’daki Eyjafjallajökull yanardağında patlamalar düzenli olarak sürerken, oluşan ikinci dalga kül bulutunun İngiltere’ye ulaştığı öne sürüldü. Uzmanlar, ilkine nazaran yeni kül bulutlarının alçaldığını ve azaldığını duyurdu. Küllerin alçalmasının, çeşitli ülkelerde mahsur kalan yolcular için iyi haber olduğu belirtiliyor. Ancak sert rüzgârların değişmesi halinde, kül bulutlarının yükselmesi söz konusu. İzlanda, sürekli sert rüzgarların estiği bir ada olarak dikkat çekiyor.

Yeni mi, eskinin devamı mı
Uzmanlara göre kül bulutları, 3 bin metreye alçaldı ve azalmaya yüz tuttu. Başkent Reykjavik’te basın toplantısı düzenleyen meteoroloji yetkilisi Gudrun Nina Peterson, “Önceki gece radarda kül bulutu göremedik. Bu, bulutun alçaldığı anlamına gelir. Tüm Avrupa için iyi haber” diye konuştu. Yeni kül bulutu oluştuğu konusunda ise Peterson, “Yeni değil, eskisinin devamı” iddiasını ortaya attı.
Meteoroloji yetkililerine göre, yanardağdaki faaliyet devam ediyor. Bu da yanardağda daha fazla lav olduğunun göstergesi. İyimser bir görüşe göre, yanardağda fazla lav olması, volkanın daha az kül üreteceği anlamına geliyor. Ancak uzmanlar, yine de en kötüsüne hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ettiler. Çünkü bu uzmanlara göre de ikinci dalga kül bulutunun oluştu, ancak miktarı henüz belirlenemedi.

Abisi Katla’yı tetikler mi

Uzmanlar, bir haftadır patlamalar eşliğinde lav püskürten Eyjafjallajökull yanardağının faaliyetinin, yakınlardaki Katla volkanını tetikleyebileceği olasılığına dikkat çekiyorlar. Eyjafjallajökull’den daha büyük bir volkan olan Katla’nın patlaması halinde, daha büyük bir felaketin yaşanacağı vurgulanıyor. Ancak uzmanlar, şimdiye dek Katla’da bir hareketlilik saptanmadığını haber verdiler.

Ülke kadar karbondioksit Bu arada Eyjafjallajökull yanardağının verdiği zarar sadece kül bulutuyla sınırlı değil. Yanardağ, günde 150 bin ile 300 bin ton arasında karbondioksiti atmosfere salıyor. Bu miktar, orta boy bir Avrupa ülkesi sanayisinin ürettiğiyle eşit miktarda.

En Çok Aranan Haberler