YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kula’da Jeotermal Enerji Sondajları Devam Ediyor

Kula’da jeotermal saha çalışmalarına son üç yıldır devam eden Hollandalı firma Transmark Türkiye, bölgede kendine...

Kula’da Jeotermal Enerji Sondajları Devam Ediyor

Kula’da jeotermal saha çalışmalarına son üç yıldır devam eden Hollandalı firma Transmark Türkiye, bölgede kendine ait ruhsatlı sahalarında bin ve bin 500 metrelik deneme sondajlarına başladı. Hedefi yüksek derecede su bularak bölgeye enerji santrali kurmak olan firma, Kula’ya önemli bir yatırım yapmayı planlıyor.

Bölgedeki sondajları AK Parti İlçe Başkanı Nejat Gülmez ile inceleyen Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Transmark şirketinin uzun zamandır bölgede araştırma ve inceleme yaptığını, firma ile sürekli iletişim halinde bulunduklarını ifade etti.

Transmark Yönetim Kurulu Başkanı Gerald Krans ile geçen ay Kula Beşibiryerde Turizm Festivali kapsamında bir araya geldiklerini ifade eden Aşkın, ilçede yapacakları çalışmalarl hakkında bilgi verdiklerini, yaptıkları saha incelemesinin ardından da çalışmaların ciddi boyutlarda olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Aşkın, şu açıklamaları yaptı: “Şimdiye kadar 2-3 milyon Euro'luk harcama söz konusu ve bu harcamalar devam edecek. Firmanın hedefi; temiz, ekonomik ve verimli enerji olan jeotermalden yaralanarak santral kurmak. Buna bağlı olarak da bölge ekonomisine katkı sağlanmış olacak. Kula için, bizler için ve geleceğimiz için önemli bir yatırım. Bölgede Şehitlioğlu, Sandal ve Gökçeören’de derin deneme sondaj çalışmalarına başladı. Şehitloğlu’nda yapılan sondaj 730 metre civarında ve alınan değerlerde bana verilen bilgilere göre suyun sıcaklık değeri açısında oldukça olumlu olduğu bilgisi verildi. Umarım istenen hedefe ulaşılır. Belediye olarak bölgemize katkı ve istihdam sağlayacak yatırımı destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Jeotermal bizim vazgeçilmez enerji kaynaklarımızdan. Şu ana kadar bölgemizde 200 metrenin dışında yapılan bir derin sondaj çalışması yok. Bu çalışmalar jeotermal rezervuarımız hakkında da bize olumlu bir bilgi verecektir. Yenilenebilir bir enerji olan jeotermal ile ilgili hedeflerimiz her zaman planlarımızda yer almaktadır. Kaplıcalar bölgesinde termal tesis projemiz için Salı günü ihale yapılacaktır. Bundan sonrası bölgemizde bir adet deneme serası yanında jeotermal ısınma için gerekli fizibilite çalışmalarını tamamlamak olacaktır.”

Başkan Aşkın, “Transmark Türkiye, yaptığı ve yapacağı bu sondajlar ile ilçemiz ve köylerinde istihdam da yaratmaktadır. Bu anlamı ile de bölgemizde bir hareketlilik yaşanmaktadır. İlçemiz ve çevresinde ortaya çıkacak jeotermal potansiyel Kula’nın geleceğini de etkileyecektir. Bu nedenle çalışmalarından dolayı Transmark Şirketini kutluyorum” dedi.

ÜÇ ADET SONDAJ ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Kula Belediyesi Jeoloji Mühendisi Nuran Sevimli Akkoç ise, bölgede üç adet sondaj çalışmasının devam ettiğini, bununla birlikte sondaj çalışmalarının hem havalı hem de çamurlu sistemde yapıldığını, özellikle Şehitlioğlu'nda yapılan sondaj çalışmaları sonuçlarının Kula Belediyesi’ne ait olan ruhsat sahasının da, jeotermal rezervuar bilgileri için de veri oluşturacağını söyledi. Akkoç, şöyle devam etti: "Bölgede yapılan üç adet sondaj havalı ve çamurlu sistemde devam etmektedir. Şehitloğlu sondajı ise Ortadoğu Firması tarafından yapılmakta ve şu an için 730 metrede uygulama devam etmektedir. Sandal’da ise Transmark Firması tarafından yapılıyor ve sondaj 400 metreden sonra havalı sondaj tekniği ile devam edecektir. Sandal bölgesindeki çalışma daha çok mağmadan ısı alışverişi ile ilişkili bir çalışma yani kızgın kuru kayaç araştırmasına yönelik bir çalışmadır. Gökçeören de başlayan sondaj lokasyon çalışmaları da aynı sandal da olduğu gibi kızgın kuru kayaç araştırmalarına yönelik olacaktır. Bu çalışmalar ilçemiz Kula da şimdiye kadar yapılan jeotermal çalışmalar için önemli bir veri sunacaktır. Çünkü elimizdeki sondaj ve jeofizik verileri sınırlı ve kısıtlı bir alanı içeren çalışmalardır. Bu çalışmaların derleneceği sonuçlar bize ilçemiz Kula’nın jeotermal potansiyeli ve bu potansiyelinin ekonomik kullanılabilirliği ile önemli bir veri sunacaktır. Jeoetrmal çalımalar üretime geçtiği zaman en önemli çalışmamız ise bölgemizin jeotermal enerjisinin sürdürülebilirliği ve rezervuarının korunması için ciddi ve önemli kriterleri belirlemek olacaktır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler