Orta kulak iltihabı hastalığının tanı ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu açıklayan Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Uğur Aktaş "Orta kulak iltihapları çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Genellikle 2-10 yaş arası çocuklarda görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıkça görüldüğü kış ve ilkbahar aylarında orta kulak iltihapları da sıkça yaşanır" dedi.
Orta kulak iltihabının şiddetli kulak ağrısı yapabileceğini, bazen iltihabın önemli komşu yapılara geçebileceğini kaydeden Dr. Uğur Aktaş, bu durumun çocuklarda ağır işitmeye yol açarak konuşma gelişimini bozabileceği, eğitimlerini de kötü yönde etkileyebileceğini söyledi. Hastalıkta en çok ağrı hissedildiğini ve ayrıca kulakta tıkanıklık ve basınç hissi, burun akıntısı ve ateşin de görülebileceğini belirten Aktaş, "Ağrıyı tanımlayamayacak kadar küçük olan çocuklarda huzursuzluk, ağlama görülür. Bunun yanında çocuklar hasta kulağı çekiştirirler ve işitme azalır. Uygun tedavi yapılırsa iltihap ve orta kulaktaki sıvı kaybolur. İşitme tamamen normalleşir. Ayrıca ağrı yapmayan ancak işitme kaybına neden olan orta kulakta sıvı birikimiyle karakterize kronik bir iltihap türü de mevcuttur. Bu iltihap türünde önce ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yetersiz kalındığı takdirde ise küçük bir tüpün kulak zarına takılması ile tedavi yapılabilir" diye konuştu.
Tedavinin yapılmaması halinde işitme kaybının kronikleşeceğini ve kalıcı hal kazanabileceğini kaydeden KBB Uzmanı Dar. Uğur Aktaş, "Bu nedenle anne ve babaların bu konuda önceden bilinçli ve dikkatli olmaları gerekir. Çocuklarda bu belirtiler ortaya çıktığında yani kulakta ağrı, huzursuzluk, işitme azlığı, ateş görüldüğünde mutlaka bir KBB uzmanına başvurmaları gerekmektedir" dedi.