HABER

Kulak çınlaması deyp geçmeyin

İSTANBUL (İHA) - Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nihat Çakır, kulak çınlamasının (tinnitus) ciddiye alınması gerektiğinin altını çizerek, "Kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edilen bu tür kulak çınlamalarının temelinde kötü huylu tümörler bulunabilir" dedi.

Operatör Dr. Nihat Çakır, bu tür kulak çınlamalarını 'gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılaması' şeklinde tanımlayarak, "Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Tinnitusa neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi, iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi sebepler de olabilir" açıklamasın yaptı.

Kulak çınlamasının daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Nihat Çakır, "Zaman zaman genç yaşta insanlarda da rastlanan kulak çınlamasının en belirgin nedenlerinden biri iç kulağın yaşlanmasıdır. Bunun yanı sıra kulağa giden damarlarda daralma, hipertansiyon ve gürültülü ortamlarda bulunma da kulak çınlamasına neden olan etmenler arasında yer alabilir" şeklinde konuştu.

Orta kulak iltihaplarının da çınlamaya yol açabileceğini kaydeden Operatör Dr. Çakır, bu rahatsızlığa neden olan diğer faktörleri de şöyle sıraladı:
"Depresyon ve gerginlik gibi psikolojik faktörler, dış kulak rahatsızlıkları, kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu, Asprin ve benzeri antibiyotiklerin kullanımı."
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Nihat Çakır, tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğunu ifade ederek, "Ancak kulak çınlamalarının gerçek sebebi çoğunlukla tespit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır. Bu rahatsızlığı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını artırıcı ilaçlar kullanılır" dedi.

Kulak çınlaması nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için kesin çözüm olmamakla birlikte walkman dinlemenin işe yaradığını kaydeden Operatör Dr. Nihat Çakır, "Yatmadan önce 15-20 dk süre ile walkman dinlemek geçici olarak çınlamayı yok eder. Öte yandan, tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler