Toplumun yaklaşık yüzde 17’sinde görülen kulak çınlamasının hastalık olmadığı, ancak hastalık belirtisi olabileceği bildirildi.
Özel Bahar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gürkan Ünal, kulak çınlamasını (tinnitu) kafa içinden köken alan herhangi bir sesin bilinçli olarak algılanması şeklinde tanımladı. Toplumun yaklaşık yüzde 17’sinin, yaşlı kişilerin ise yüzde 33’ünün etkilendiğini ifade eden Dr. Ünal, en yaygın işitme sistemi şikayetlerinden biri olduğunu kaydetti.
“Kulak çınlamasının kendisi bir hastalık değil, belirtidir” diyen Ünal, şu bilgileri verdi: “Nedeni kulak ya da baş-boyun bölgesindeki birçok hastalık olabileceği gibi görünür hiçbir sebebi de olmayabilir. Neden olabildiği psikolojik sorunlar ve yaşam kalitesi düşüşü sebebiyle ön plana çıkan bir rahatsızlıktır. Çınlama bir ıslık, düdük, rüzgar, motor, su, tıkırtı, uğultu sesi gibi çok çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Sesin şekli ve bir ritminin olup olmadığı nadiren nedeni hakkında ipucu verir. Örneğin damarsal kaynaklı çınlamalarda kalp atışına uygun bir ritmik uğultu ya da baş hareketleri ve boyuna yapılan basılarla çınlamanın değişmesi beklenebilir. Tıkırtı ve kulakta bir kelebek kanat çırpıyormuş gibi hissedilen tinnituslarda kulak içi kasları ya da damak bölgesi kaslarındaki seğirme benzeri kasılmalar düşünülebilir.”
Çınlamaların birçoğunda ise işitme sisteminin değerlendirilmesi veya bazı ilaçların kullanımı ve gürültüye maruz kalma gibi öyküden elde edilebilecek bilgilerle sonuca ulaşılmaya çalışıldığını vurgulayan Dr. Ünal, ne kadar tetkik yapılırsa yapılsın tinnitusin nedeninin ortaya konulamadığını dile getirdi.
Sebebi ortaya koyulabilen çınlamalarda tedavinin nedeni bulmaya yönelik olduğunu ifade eden Ünal, şöyle devam etti: “Ancak sebep bulunamadığında hatta çoğu kez bulunsa bile çınlamayı ortadan kaldırmak mümkün olmayabilmektedir. Tedavi için kullanılan çok çeşitli ilaçların hiçbirinin net kanıtlanmış yararı görülememiştir. Orta kulak kireçlenmesi ve kulak içi tümörleri gibi nadir çınlama nedenlerinde cerrahi tedavi işe yaramaktadır.”
Çınlamanın klasik tedavilerle giderilemediği durumlarda göz önünde bulundurulabilecek bir tedavi yönteminin de çınlama eğitimi olduğunu belirten Ünal, “Bu yöntemde özel işitme testleri ile tespit edilen çınlama tonuna uygun olarak geliştirilen yeni bir ses tonu hastaya belli sürelerde dinletilmektedir. Bu sayede çınlamanın beyindeki algılanmasına müdahale edilerek yaratılan alışma ve duyarsızlaşma ile hastaların önemli bir kısmında çınlamanın etkisinin azaldığı, bir kısmında ise ortadan kalktığı gösterilmiştir.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz