HABER

Kulak damlası nasıl kullanılır? Kulak damlası ne kadar sürede etki eder?

Kulak organı yapısından dolayı çok fazla kir tutan ve çok çabuk kirlenen bir bölge olarak bilinir. Kişisel temizliğine özen gösteren pek çok kişi için kulak damlası gibi birtakım unsurlar yaşam kalitesi üzerinde büyük oranda olumlu etkilere sahiptir. Kulak damlaları, kulak içindeki kirleri temizleme gibi pek çok kulak rahatsızlığında kullanılan bir madde olarak bilinir. Kulak damlası nasıl kullanılır?

Kulak damlası nasıl kullanılır? Kulak damlası ne kadar sürede etki eder?

Kulak damlaları, kulak bölgesinde meydana gelen birçok kulak hastalığında kullanılabilir. İçeriğine göre farklı etken maddelere sahip olurlar ve kullanım dozları değişiklik gösterebilir. Kulak damlaları, çeşitli kulak rahatsızlıklarının gelişmesini engellemek amacıyla veya rahatsızlıklar oluştuktan sonra tedavi amacıyla kullanılabilir. Bazıları damlalar hazır halde satılır bazıları ise eczacılar tarafından hazırlanır. Sağlık sorunları dışında kulak kirlerini yumuşatmak için yağlı (gliserinli) damlalar kullanılabilir. Kulak damlaları, kirleri çözmek amacıyla birçok kimyasal bileşim içerirler. Damlaların fiyatları farklılık gösterse de genellikle uygun fiyatlıdır. Ayrıca muayene olmadan kulak kiri sebebiyle eczaneden damla almak önerilmez. Bazı kişiler kulak zarının delik olduğunu farkında olmayabilir. Ancak kulak zarı delik ise, bu kullanılan damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına neden olabilir.

Kulak damlası nasıl kullanılır?

Kulağa damlalar uygulanmadan önce damlayı damlatacak olanın ellerinin temiz olması gerekir. Sonrasında kulağa uygulanacak olan damlalar ve eğer varsa, bunların uygulanmasını sağlayacak aletlerin hazırlanması gerekir. Şişeyi açmadan önce çalkalamak gerekebilir. Bunun için ilaç kutusundan çıkan bilgilendirme yazısını (prospektüs) okumanız önerilir. Buzdolabından çıkarılmış soğuk bir damlanın kulağa damlatılması hiç uygun bir davranış değildir. Şiddetli baş dönmesine, hatta bayılmaya yol açabilir.

kulak damlası hangi pozisyonda sıkılır Damlanın damlatılacağı kulak tavana bakacak şekilde baş yana yatırılır, kulak kepçesi arkaya ve yukarı doğru çekilir, önerilen miktarda damla damlalık ile kulağa damlatılır. Doktor ayrıca bir uyarıda bulunmadıysa, tercihan 5-10 dakika o pozisyonda beklenir ki damla iyice nüfuz etsin. Kulak damlaları oldukça güvenli ve etkili ilaçlardır. Kana karışıp tüm vücuda yayılmazlar; sadece kulakta etkili olurlar. Eğer kulak damlası kullandıktan sonra yolunda gitmeyen olaylar (örneğin işitme kaybı, kulaktan kan gelmesi, baş dönmesi) olursa doktorunuza tekrar başvurmanız önerilir.

Gliserin kulak damlası nasıl kullanılır?

Gliserin kulak damlası genellikle orta kulak iltihabından kaynaklanan ağrı, tıkanıklık ve şişlik gibi semptomları gidermek için kullanılır. Bu damla aynı zamanda kulak içerisinde oluşan kiri gidermek için de kullanılır. Herhangi bir kulak damlasının doğru uygulaması için mutlaka uzman doktor ya da eczacıya danışılmalıdır. Olası yan yan etkiler görüldüğü anda damla kullanımı sonlandırılmalıdır.

Gliserin kulak damlası adı üstünde sadece kulaklarda kullanım içindir. Reçetede yazan talimatlar dikkate alınmalıdır. Kullanmadan önce ve sonra el temizliğine dikkat edilmelidir. Şişe 1-2 dakika elde bekletilerek hafifçe ısıtılır. İşlem yapılacak kulak yukarı bakacak şekilde yan yatılır. Damlalığın ucu kulağa, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirilmemelidir. Kulak temizliği için gliserin gibi bir madde ile damlatmak suretiyle kulak içindeki kirleri temizlemek mümkündür. Ancak bu işlem öncesinde mutlaka bir KBB uzmanına danışılarak, bu konuda gerekli duyulan tedavi hızlı bir şekilde sağlanmalıdır.

Dış kulak yolu iltihabı durumuna bağlı olarak ilaçlar ve bu tür kulak damlaları kullanılabilmektedir. Rahatsızlığın türüne bağlı olarak ağrı çok fazlaysa ağrı kesici reçete edilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağın sudan korunması gerekir. Bu konuda en çok merak edilen konu ise kulak damlası ne kadar sürede etki eder sorusudur. Tedaviye başladıktan sonra genellikle 3 gün içerisinde semptomlarda azalma, 10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.

Kulak damlası geri çıkıyorsa ne yapılmalı?

Kulak damlası kullanıldıktan sonra bir süre beklenir. Bekleme süresinden sonra damlanın geri kalanının çıkması normal bir durumdur. Ancak bazı kulak kanallarında, damlanın içeri ulaşmasını sağlayan birikintiler, tıkanıklıklar olabilir. Böyle bir durum karşısında kulağın temizlenmesi gerekir. Bu sayede damlanın içeri ulaşması sağlanır. Bu konuda mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Antibiyotikli kulak damlası neden kullanılır?

Antibiyotikli kulak damlaları genellikle enfeksiyon nedeniyle kullanılır. Enfeksiyon belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelmeye başlar. Ancak, orta kulak iltihabı herhangi bir tedavi uygulanmazsa 1-2 hafta kadar sürebilir. Orta kulak iltihabının tedavisinde antibiyotikli damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Antibiyotikleri gereksiz kullanılması ilaçların bakterilere karşı tepkisini azaltabileceğinden, doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Kulak damlası zararları var mı?

Kulak damlaları genellikle güvenli ve etkili ilaçlardır. Kullanım şeklinden dolayı kana karışıp tüm vücuda yayılmazlar; sadece kulak bölgesinde etkili olurlar. Eğer kulak damlası kullandıktan sonra istenmeyen durumlar (örneğin işitme kaybı, kulaktan kan gelmesi, baş dönmesi) meydana gelirse mutlaka uzman bir doktora danışılması önerilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler