Kulak tıkanıklığı yaşayan kişilerde kulak ve baş ağrısı yaygın olarak görülen semptomlardır. Genelde çok tehlikeli bir sorun teşkil etmese de, tıkanıklığın yaşattığı rahatsızlık ve dolgunluk hissi kendi başına sıkıntılı bir durumdur. Ayrıca nadiren de olsa, uzun süren, ilerlemiş boyutlarda bir tıkanıklık işitme kaybına neden olabilir.
Kişisel temizliğe özen gösterilmemesi sonucu kulak tıkanıklığı oluşabilir. Kulaklarınızı temizlemek için kulak çöpü kullanıyor olsanız bile bu, kulak içerisindeki kiri daha da ileriye taşır ve tıkanıklığa sebep olur. Tıkanıklık bazen kaşıntı, ağrı gibi durumları da beraberinde getirir.
Gribal enfeksiyolar iltihaplanmaya yol açan hastalıklardır. İltihaplanmalar boğaz burun ve kulakta yoğunlaşır. Kulak tıkanıklığı kimi zaman bu çeşit bir iltihaplanma sonucu ortaya çıkabilir. Geniz ile orta kulağı bağlayan östaki borusu bulunduğu bölgede şişerek buranın tıkanmasına neden olur ve enfeksiyonların artmasına yol açabilir. Bu da şiddetli bir kulak ağrısıyla birlikte tıkanıklığı da beraberinde getirir.
Gribal enfeksiyonların geçtiğini düşünesiniz bile etkileri hala kulağınızda sürüyor olabilir. Geçtiğini düşündüğünüz enfeksiyon kalıntıları orta kulaktaki iltihabın şişerek sıvı toplamasına neden olur. Bu kitle de kulaklarda önce tıkanıklığı, müdahale edilmezse geçici işitme kayıplarını beraberinde getirir. İlaç ile tedavi edilebileceği gibi kimi zaman cerrahi müdahaleler de gerektirebilir.
Genzimizle kulağı birbirine bağlayan östaki borusu esneme ya da yutkunma sırasında açılır. Eğer östaki borusu bu durumlarda açılmıyorsa orta kulakta bir sıkıntı var demektir. Bu sıkıntı kimi zaman bir tıkanıklık ya da sıvı birikmesi olarak görülebilir. Buna östaki borusu disfonksiyonu adı verilir.
İç kulak tansiyonu olarak bilinen meniere hastalığı şiddetli baş dönmeleri, kulakta çınlama, kulakta tıkanıklık gibi belirtilerin aynı anda görülmesiyle birlikte oraya çıkar. Kulak çınlaması ve tıkanıklığı aynı anda görülür ve bu ataklar sırasında hasta işitme kaybı yaşayabilir. Genelde aniden gelen yüksek sesler ya da ani patlamalar bu rahatsızlığın sebebi olabilir.
Sinüsler genelde kış aylarında iltihaplanır. Sinüsler iltihaplandığında sadece baş ağrısı ya da burun tıkanıklığına sebep olmaz, aynı zamanda buruna dolan sinüsler kulak basıncını da değiştirerek kulaklarda bir tıkanıklığa yol açabilir. Sinüzit tedavisinin ardından bu durum geçebilir.
Yaşadığımız atmosfer tabakası insanların yaşamasına uygun olsa da bazı yüksekliklerde ya da alçaklıklarda basınç değişimleri kulakları olumsuz etkileyebilir. Özellikle uçak yolculuklarında kalkış ve iniş esnasında basın değişimi oluşur. Bu vücudun iç basınç dengesini de değiştirir. Basınç değişimleri genelde bir iki dakika içerisinde geçse de bazen birkaç gün de sürebilir. Bu durumda ani basınç değişimi sırasında kulak zarınıza bir zarar gelmiş olabilir. Bu da ciddi bir tıkanıklık ve hatta işitme kaybı anlamına gelmektedir.
Özellikle küçük çocuklar oyun oynarken küçük taneli oyuncakları kulaklarına sokabilir. Bu durumlarda çocukta bir ağrı şikayeti yoksa bu durumu fark etmeniz zor olabilir. Ancak böyle zamanlarda tıkanıklık mutlaka olur. Aynı şekilde yetişkinlerde de kulak çöpü ile kulak temizleme sırasında bir parça pamuk kalıntısı fark edilmeyebilir. Bu pamuk parçası büyük bir tıkanıklığa yol açabilir. Kulağa giren böcekler de yine aynı etkiyi yaratabilir.
Kulak tıkanıklığı belirtileri şiddetli bir şekilde olmayabilir. Sadece fark edemeyeceğiniz boyutta bir dolgunluk hissi yaşayabileceğiniz gibi kimi durumlarda şiddetli ağrıyla birlikte işitme kaybını aynı anda yaşayabilirsiniz.
Kirden dolayı ya da kulak borunuzun gidiş yolunun dar olmasından dolayı tıkanıklık sorunu yaşıyorsanız sıcak kompresin faydalarını görebilirsiniz. Sıcak kompres, östaki tüpündeki damarların genişlemesine yardımcı olarak tıkanıklığın açılmasını sağlar. Sıcak su torbasına sıcak su koyun ve kulağınıza yakın bir şekilde tutun. Kulağınızdaki rahatlamayı hissedinceye kadar bunu tekrarlayabilirsniz.
Kulak tıkanıklığına soğan suyu da etkilidir. Bir fırında ya da mikrodalgada bir adet soğanı yumuşayana kadar ısıtın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra suyunu sıkın. Sıktığınız suyu bir damlalık kabının içerisine alın ve kulağınıza günde birkaç defa damlatın. Böylelikle soğanın içerisinde yer alan antioksidan maddeler virüsün dışarı atılmasına yardımcı olur.
Kulak tıkanıklığına doğal çözümlerden biri de zeytinyağıdır. Bir damlalık kabının içerisine birkaç damla zeytinyağı dökün ve bunu günde birkaç kez kulağınıza damlatın. Bu şekilde zeytinyağının içerisinde yer alan asitler kulağın dengesinin eski hale gelmesine yardımcı olur ve kulakta zararlı maddelerin dışarı çıkmasına kolaylık sağlar. Kulak tıkanıklığı temizlenmesini de böylelikle sağlayabilirsiniz. Sonrasında bir kulak pamuğu yardımıyla dışarı çıkan kiri ve yağı temizleyin.
Gripte kulak tıkanıklığı nasıl açılır? Gribal enfeksiyonlarda yaşanan kulak tıkanıklığı bağışıklığın düşmesi ve oksidan maddelerin vücuda girmesiyle birlikte artar. Bu sorunun çözümü için sarımsak gibi antioksidan ürünlerden yararlanabilirsiniz. Sarımsağı bir havan yardımıyla iyice ezin ve ocağın üzerine alın. Üzerine birkaç damla zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde birkaç dakika ısınmasını ve homojen bir şekilde karışmasını sağlayın. Karışımdan elde ettiğiniz yağı bir damlalığa alın ve kulağınıza günde birkaç kez damlatın. Ardından diğer tarafınıza yatarak yağın tamamının dışarı çıkmasına yardımcı olun.
Elma sirkesi ve bir miktar alkol kulaktaki iltihabın giderilmesine ya da kulakta tıkanıklığa yol açan kirin dışarı çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca bu yöntemle bakteri yollu tıkanıklıkların da önüne geçebilirsiniz. Karışımı günde bir kez tıkanıklığınız geçinceye kadar deneyin. Ancak karışım etkisini kaybettikten sonra mutlaka kulağınızın iyice temizlendiğinden emin olun. Eğer herhangi bir şekilde açık yara ya da hassasiyetiniz varsa bu yöntemi denemeyin.