Tufan HAMARAT/İZMİR, İstanbul Mecidiyeköy'de bir rezidans inşaatında asansörün çakılması sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesi, İzmir'de vinç montajından bir işçinin düşerek ölmesi, son olarak Ankara'da bir apartman inşaatındaki dış cephe asansörünün ikiye bölünmesiyle 1 işçinin ölmesi 3 işçinin de yaralanması, gözlerin özellikle yüksek katlı binalarda kullanılan asansör ve kule vinçlere çevrilmesine yol açtı. Büyük kentlerde yükselen bina ve gökdelenlerde kat sayısının fazla olması nedeniyle asansör ve kule vinçlerin de kullanımı arttı. Yaşanan kazaların bir nebze olsun önüne geçmek isteyen kule vinç operatörlerinin bir süre önce sosyal paylaşım sitesinde grup oluşturdukları, burada yaşadıkları sıkıntıları anlattıkları ve birbirlerine dikkatli olmalarıyla ilgili önerilerde bulunduğu ortaya çıktı. Grupta paylaşılan bazı yorum ve fotoğrafları görenlerse hayrete düştü. Bir vinç operatörü yerden onlarca metre yüksekte görevi başında çekip paylaştığı fotoğrafta hasta olmasına rağmen görev yaptığını belirtti. Hastanede serum alıp damar yolu için takılı bronülle evine gönderilen operatör, şantiyeden çağırılınca çıktığı vinçte çalışırken, bu halini gösteren fotoğrafı paylaştı. Rüzgarlı havalarda kullanılmaması gerektiği halde işlerin biran önce bitmesi için kule vinç kullananların neden olduğu kazaların da aralarında bulunduğu birçok fotoğraf, yaşananları gözler önüne serdi.
ÜCRETLER DÜŞTÜ İDDİASI
Bazı operatörlerin ise daha az tecrübeli kişilerin işe alınarak ücret kırılmasına neden olduğunu, metrelerce yüksekte her an ölümle burun buruna çalışmalarına rağmen ücretlerinin düşük olmasından yakınmaları dikkat çekti. Birbirleriyle dayanışma halinde olan kule vinç operatörlerinin, problem yaşadıkları firmalardan da yine bu grup aracılığıyla söz ettikleri görüldü.
İŞTE O PAYLAŞIMLAR
Grup üyelerinden olan ve ücret düşüklüğünden söz eden A.G.D., "Sürekli piyasanın düşük olduğundan yakınıyoruz, bu doğrudur. 3 bin 500 lira ve üzeri ücretlere çalışan arkadaşlar bu ücretlerle piyasayı yükseltmeye çalışıyor olabilirler, ancak bunun ne yazık ki hiçbir yararı yok. Eğer bu piyasanın yükselmesini istiyorsak, inmeliyiz metrelerce yükseğe çıktığımız kulelerden! Bin- bin 500 operatörün makineden inmesi demek, Türkiye çapında inşaat sektörünün durma noktasına gelmesi demektir! Evet hepimizin borçları var, ihtiyaçlarımız var bu aşikar. Zira piyasa sadece böyle yükselebilir. En az 1 ay bin 500 makinenin yatması demek, bu gözünü para hırsı bürümüş 'patron' milletinin biraz da olsa aklını başına getirebilir! Malum kullandığımız makineler yoksa, yüzlerce metre yükseklikteki binalar da yok anlamındadır."
Elinde takılı direnin Tecrübesiz operatörlerin çalıştırıldığını savunan S.Y., "Gerçek operatörler zaten buraya ben boşum diye yazmaz. Lütfen yazanları da iyice araştırın, gerçekten operatörse yardımcı olalım. Ama ucuza çalışan ve acemi olanları da aranıza almayın lütfen. Şu an gerçek operatörler iş bulamıyor, nedeni; çaylaklar ucuza çalışıyor. Dikkatli olalım."
Yaşadığı küçük bir kazayı fotoğrafla örnek veren Ö.D.Ş., "Arkadaşlar tamburun mil kırılmasıyla atlattığım kaza. Allah hiçbir meslektaşıma göstermesin, inşallah kazasız belasız çalışmak dileğiyle."
Yaşanan bir kazayı paylaşan ve örnek olmasını isteyen A.K. adlı üye, "Rüzgarda çalışıp 'Ben şu kadar rüzgarda çalıştım' diye hava atan yalaka operatörler bu resim umarım ders olur."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz