Antalya Müftülüğü Merkez Vaizi Bekir Ağlamaz, konuşurken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Allah'ın güzel konuşmayı emrettiğini hatırlatan Ağlamaz, "Ancak kullanılan bazı kelimelerde dikkatli olmak gerekir. Tabii dinimize göre günah sayılan bu kelimeler, kullananın inancına ve niyetine de bağlıdır" dedi.
İslam aleminde "yaratmak" sözcüğünün kullanılmasının uygun olmadığını belirten Ağlamaz, "Ancak son İslam bilgilerine göre, insan Allah'ın halifesi olduğu için yaratan kelimesi dikkatle kullanılabilir. Bu kelime herşeyi yoktan varetmek anlamında değil, sebep olmak anlamında kullanılmalıdır" diye konuştu. Bazı insanların "Senin rızkını ben veriyorum" gibi cümleler sarf ettiğine dikkat çeken Ağlamaz, rızkı sadece Allah'ın verdiğini ancak insanlar birbirine sebep olduğunu söyledi. Bekir Ağlamaz, cümlenin sebep olmak anlamında kullanılması halinde İslam dinine göre sakıncası bulunmayacağını ifade etti.
"Allah özene bezene yaratmış" cümlesinin de dikkatli kullanılması gerektiğini hatırlatan Ağlamaz, şunları söyledi: "Allah 400 milyar galaksiyi yaratmış. Allah 'ol' der, herşey olur. Bu cümlenin kullanılması kişinin inancına bağlıdır. Amaç, Allah'ın çok güzel yarattığını ima etmekse sakıncası yok. Ancak farklı maksat ile söylenirse büyük günahtır" dedi.
"ALLAH GÖKLERDERİR" HIRİSTİYAN İNANCIDIR
"Allah göklerdedir" demenin de sakıncalı olduğunu kaydeden Antalya Müftülüğü Merkez Vaizi Bekir Ağlamaz, "Bu, Hıristiyan inancıdır. Kuran-ı Kerim'e göre Allah her yerdedir" dedi. Hz. Muhammed'in dua ederken yüzünü göklere çevirdiğini de hatırlatan Ağlamaz, "Ancak bu davranış, 'Allah orada oturuyor' anlamını taşımıyordu. 'Allah Yücedir' anlamını taşıyor.
Allah'ın göklerde olduğunu söylemek, Allah'a mekan veren bir cümledir. Ve kullanılması sakıncalıdır" şeklinde konuştu.
Yine dilimize yerleşmiş olan, "Arabın yüzü", "Arap saçı", "Anladıysam Arap olayım" gibi hitapların sakıncalı olduğunu belirten Bekir Ağlamaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu tip sözcükler Arap soyunu aşağılamaktır. Hz. Muhammed Arap soyundan gelmiştir, Kuran-ı Kerim Arapçadır. Bizim Arapları sevmemiz gerekir. Bu tip kelimelerle Arap soyunu aşağılamak günahtır".
Ünlü sanatçı Kayahan'ın bir şarkısının adı olan ve günlük dilimize çok yerleşmiş "Allah'ım neydi günahım" cümlesinin de kullananın niyetine bağlı olduğunu ifade eden Ağlamaz, "Eğer kadere isyan anlamında kullanılmışsa günahtır" dedi.
"Kürsü"nün de yoruma açık bir kelime olduğuna dikkat çeken Ağlamaz, "Kürsü Allahın egemenliğini anlatan bir kelimedir" diye konuştu. Aynı şekilde "mucize" kelimesinin de dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Ağlamaz, "Bu kelimeyi de kullanırken niyet önemlidir. Mucize Peygamberle hastır" dedi. Dilimizde yorumlanmayan tek bir kelime bile bulunmadığını kaydeden Ağlamaz, "Bu nedenle kelimeler istenilen yere çekilebilir. Her kelime yoruma açıktır. Önemli olan o kelimeyi kullanırken maksadın ne olduğudur. Maksat iyi niyetli ise sakınca yoktur. Maksat Allah'ı inkar etmekse büyük günahtır" dedi.