HABER

Kullanılmayan su için 10.1 milyar dolar

ANKARA (İHA) - Yuvacık Barajı yapımında ihaleye fesat karıştırdıkları ve Hazine'nin zarara uğratıldığı iddiası ile aralarında eski Hazine Müstaşarlığı büroktarları, İzmit Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu ile ihaleyi alan Gama-Güriş ortak girişimin Yönetim Kuruyu üyeleri İdris Yamantürk ve Erol Üçer'in de bulunduğu 10 kişinin yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanıklardan Veziroğlu ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada, Devlet Su işleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu tanık olarak dinlendi. Eroğlu, ifadesinde, 1994 yılında İSKİ Genel Müdürlüğü'ne atandığını ve 2002 yılında bu görevden ayrıldığını söyledi. 2003 Şubat ayında DSİ Genel Müdürlüğü'ne atandığı kaydeden Eroğlu, Yuvacık Barajı ihalesinin 1986 yılında DSİ tarafından yapıldığını, 1994 yılında ise İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin talepleri doğrultusunda ihale kapsanmından çıkarılarak 'Yap İşlet Devret Modeli'ne dönüştürüldüğünü kaydetti. Eroğlu, İSKİ Genel Müdürü olduktan sonra İstanbul'daki su ihtiyacı sorununun halledildiğini ve bu nedenle Yuvacık Barajı'ndan su almamaya karar verildiğini söyledi. İSKİ Genel Müdürü iken İstanbul'un su ihtiyacının Yuvacık Barajı'ndan alınacağı yönünde bir taahhüdü olmadığını vurgulayan Erdoğlu, şunları söyledi:

"Bu konuda yaptığım araştırmalarda, karşı tarafın iddia ettiği gibi Yuvacık Barajı'ndan su alınmasına dair daha önce bir talebin olmadığını gördüm. Dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, yine dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Edoğan'dan İzmit-Pendik İsale Hattı'nın yapılması için talepte bulundu. Bu konuda Belediye Başkanı benden fikir sordu. Ben de bu hattın yapılmasının gereksiz masraf olacağını belirterek karşı çıktım. Ayrıca bu konu ile çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bulunduğu bilirkişi heyetine rapor hazırlamaları için başvurdum. Gelen raporda suyun pahalı ve yatırım maliyetlerinin 5 kat yüksek olduğunu gördük. Aldığım bu raporu TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na gönderdim".

Eroğlu, Yuvacık Barajı'ndan su alınmasına gerek olmadığı kararının verilmesinin ardından kendisinin, dönemin Başbakanı'ndan Cumhurbaşkanı'na kadar şikayet edildiğini söyledi. Dönemin Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Ulubay'dan kendisine bir mektup geldiğini kaydeden Eroğlu, "Bana yazılan sert bir yazıydı. Mektupta, 'Bu suyu almadınız. Hazine'yi zarara uğrattınız' dediler" diye konuştu. Eroğlu, suyun kullanılsa da kullanımsa da bedelinin Hazine tarafından ödendiğini, geçen yıl Hazine'nin kullanılmayan su için 1.1 milyar dolar ödediğini söyledi. Mahkeme tanık olarak dinlenecek diğer kişilerin adreslerine tebligat yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul'a her yıl 100 milyon metreküp su satılması öngörülerek yapılan baraj için dönemin SHP'li İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel su alınamayacağını bildirmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ise ihtiyacı olmadığı ve pahalı olduğu gerekçesi ile barajdan su satın alınmadı. Hazine garantisi ile yapılan sözleşme nedeni ile İstanbul'a satılmayan her yıl 100 milyon mekteküp suyun beledi taraflara ödendi. 2013 yılına kadar da kullanılmayacak su için ödeme yapılmaya devam edilecek.

En Çok Aranan Haberler