YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulp Ziraat Odası Başkanı Akdeniz: “hayvancılık Sektörü Büyük Bir Krizde”

Diyarbakır Ziraat Odası İl Koordinatörü ve Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, bölgede hayvancılık sektörünün...

Kulp Ziraat Odası Başkanı Akdeniz: “hayvancılık Sektörü Büyük Bir Krizde”

Diyarbakır Ziraat Odası İl Koordinatörü ve Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, bölgede hayvancılık sektörünün büyük bir krizde olduğunu söyledi. .

Kenan Akdeniz, bölgede hayvancılık yapanların zararına hayvanlarını satışa çıkardıklarını belirterek, "Bölgemiz olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, her ne kadar çiftçilik anlamında tarla ziraatı ile ön plana gelse de, hayvancılık bölge ekonomisi için çok büyük önem arz etmektedir. Bu yıl özelikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklıktan dolayı hayvancılık sektörü ciddi anlamda sarsıntı geçirmiş ve hala geçirmeye devam etmektedir. 2011 yılında 60-90 TL’ye 1 ton olan saman fiyatları bu sene nakliye, işçilik vs. giderlerini de kattığımız zaman 600 TL’ye geliyor. Arpa geçen sene 600 TL, bu sene 650 TL, geçen yıl sanayi yeminin 50 kilogramlık çuval fiyatı 30 TL iken, şimdi 40 TL'ye çıkmıştır. Artan girdi fiyatlarına karşılık elindeki hayvanı satışa çıkarmak zorunda kalan çiftçiler ise elindeki malı adeta bedavaya satmak zorunda kalmıştır. Geçen sene elindeki ineği 2 bin 500 TL'ye satan çiftçi, bu sene bin 500 TL'ye, keçi çiftini geçen sene bin TL'ye satarken bu sene 550-600 TL arası, danayı geçen sene 4 bin TL'ye satan çiftçi, bu sene bin 500 TL'ye, koyun çiftini bin 200 TL'ye satan çiftçi, bu sene 500 TL civarında anca satabilmektedir. Maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı üretici çaresiz kaldığından, verilen fiyata razı olmakta ve bu sektörden hızla kopmaktadır. Buna acilen önlem alınmadığı zaman insanoğlunun beslenmesi için hayati önem arz eden ve son derece stratejik sektör olan hayvancılıkta daha fazla dışa bağımlı kalmamız kaçınılmazdır. Üretici 2008 yılında yaşanan krizden dolayı yaklaşık 1 milyon süt ineğini ağır girdi maliyetlerinden dolayı satmak zorunda kaldı ve ülkede et krizine sebebiyet verdi. En önemli sorun girdi maliyetlerinin aşırı ağırlığındaki çiftçinin desteklenmesi olacaktır" dedi.

Çiftçilere acilen destek verilmesini isteyen Akdeniz, "Bölgemizde kuraklık yok ama komşu bölgemizdeki kuraklık yem fiyatlarının aşırı yükselmesine sebebiyet vermiş, hayvancılıkla uğraşan kırsal çiftçisi elindeki malı yok pahasına satmak zorunda kalmıştır. Çiftçimize acilen kaba yem desteği verilmeli ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları faizsiz ertelenmelidir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler