HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kültür Bakanlığı'ndan, beste yarışması

ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, düzenledikleri 'Türk Müziği Formları Beste Yarışması' ile repertuara gelenekli formlardan yeni eserler kazandırmak ve yeni form arayışlarına imkan sağlamayı amaçladıklarını belirterek, yarışmada toplam 127 bin 500 YTL hara ödülü verileceğini ve eserlerin kitap ve CD'de toplanacağını bildirdi.

Bakan Koç, 'Türk Müziği Formları Beste Yarışması' ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Koç, her hafta İstanbul'da olacağını, ya yeni bir temel atarak yeni bir işe başlayacaklarını ya da başladıkları işlerin açılışlarını yapacaklarını ve yine her hafta Türkiye'nin bir başka yerinde açılışlar yapacaklarını kaydetti. Bakan Koç, Türk musikisinin 600'den fazla makama sahip, tek sesli olmasına rağmen bu makam zenginliğinden dolayı hassas olmayan kulağın fark etmesinin imkansız olduğu ses inceliklerine sahip olduğunu ifade etti.

Bu kadar ince ses farklılıkları fark edilmeyince insanların da bu konuda beste yapma arzusunun kırıldığını ifade eden Koç, kendisinin gençliğinde 20-30 makamda beste yapılırken son zamanlarda bu rakamların 5'e indiğini ve bunların da Kürdi, Rast, Nihavent, Hicaz, Uşşak olduğunu söyledi. Bunu dikkate alarak, geçen sene düzenledikleri 'Az Kullanılan Makam ve Usullerde Beste Yarışması' ile son 100 yılda kullanılmayan 50 makamda besteler yapılmasını teşvik ettiklerini belirten Koç, 18 yaşından 91 yaşına kadar olan insanlardan, sesli ve sazlı olmak üzere 497 eser geldiğini söyledi.

Klasik Batı Müziği, Pop Müzik'te melodi zenginliklerinden yararlanarak uyarlamalar yapıldığını belirten Koç, "Benim arzu ettiğim de doğu-batı sentezinde, Avrupa Birliği'ne girme aşamasında kendi öz varlıklarını inkar etmeden ve onlara dayanarak yeni bir şeyler yapabilir miyiz? Kültür Bakanlığı'nın bir görevi de budur" dedi. Türk Musikisi'nin sadece şarkıdan ibaret olduğunun zannedildiğini belirten Koç, bunun böyle olmadığını, Batı müziğinde 30-35 dakika süren eserlerin Türk musikisinde de bulunduğunu anlattı.

Koç, Bakanlığının Türk müziğinin en önemli değerlerinden biri olan form zenginliğini yeniden canlandırmak, bestecileri son dönemde yeterince eser bestelenmeyen gelenekli formlarda eser bestelemeye ve ayrıca yeni form arayışlarına girerlerse buna da imkan hazırlamak için 'Türk Müziği Beste Yarışması'nı düzenleyeceklerini söyledi. Koç, yarışmanın Sanat Musikisi, Halk Müziği ayrımı yapmaksızın, müzik sanatının klasik, folklorik, askeri ve dini tüm dallarını kapsadığını belirterek, "Yarışmanın hazırlık aşamasında Bakanlığımızca yapılan Türk musikisi formlarına ilişkin çalışmalar, repertuarın formlara dağılımı konusunda ilginç sonuçlar ortaya çıkartmıştır. Zaten bizi bu yarışmaya yönlendiren de budur.

Elimizde eser örneği bulunan 150'ye yakın formdan sadece iki tanesinin, 'şarkı ve türkü', toplam repertuarın maalesef yüzde 75'ini oluşturuyor. Sıkıntılarımızdan biri de bu. Sen başka formlara destek olmazsan o iki formda kalıyor ve bunu için de 'Türk musikisi form açısından ne kadar fakir', diyebiliyorsunuz. Bunda da haklısınız. Kültür Bakanı olarak ben burada bir fakirliğin değil, bilakis bir zenginliğin var olduğunu sizlere anlatmak istiyorum" dedi. Yarışma şartnamesinde 35 başlık altında listelenen gelenekli formların birçoğundan bugün ellerinde bulunan örnek sayısının sadece 1 ya da birkaç eserden oluştuğunu belirten Koç, "Yarışmamızın amaçlarından biri, repertuara bu formlardan yeni eserler kazandırmaktır" diye konuştu.

Bu yarışmayı düzenlemedeki ikinci önemli amaçlarının ise, yeni form arayışlarına imkan sağlamak olduğunu kaydeden Koç, bestecilerin kendi düzenleyecekleri ve izah edecekleri yeni formlarla da yarışmaya katılabileceklerini bildirdi. Yarışma sonuçlandıktan sonra Seçici Kurul tarafından değerlendirileceğini ve bu yeni formların ve örneklerinin de ayrıca kitap ve CD olarak müzik camiasına sunulacağını belirten Koç, son katılım tarihinin 20 Nisan 2007 olduğunu ve değerlendirme sonucunda Seçici Kurul'un seçeceği 50 eserin 6 gruba ayrılacağını kaydetti. Koç, "En üst grupta yer alan 5 eser sahibine 5 bin'er YTL, ikinci grupta yer alan 10 eser sahibine 4 bin'er YTL, üçüncü grupta yer alan eser sahibine 3 bin'er YTL, dördüncü grupta yer alan eser sahibine 2 bin'er YTL, beşinci grupta yer alan eser sahibine biner YTL ve altıncı grupta yer alan eser sahibine de 500'er YTL olmak üzere toplam 127 bin 500 YTL ödüm verilecektir" dedi.

En Çok Aranan Haberler