HABER

Kültür Başkenti tasarısının 3 maddesi kabul edildi

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Tasarının bugün yapılan görüşmelerinde 3 maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'da TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Ardından da görüşmelerine dün başlanan 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı' görüşmelerine geçildi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, kanun tasarısıyla "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı" adında bir dev oluşturulduğunu, bu ajansın her türlü kamu denetiminden muaf tutulduğunu savundu. Kültür miraslarının yıkılarak korunamayacağını, AK Parti'li vekillerin yakın çağ tarihine karşı ilgisinin bulunmadığını savunan Gök, "AKM bir cumhuriyet kazanımıdır, bu miras korunmalı" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Fuat Bol ise, İstanbul'un 2010 yılında Avrupa'nın kültür başkenti olmasının büyük bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Böyle bir milli proje AKM'ye kurban edilmemeli" diye konuştu.

Ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, "İstanbul'u 1994 yılından bu yana AK Parti zihniyeti yönetiyor. Kentin sorunlarına bu tarihten beri hiçbir çözüm getirilmedi" dedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, Serter'e, Temel'in 'hesabı torun ödesin' fıkrasıyla karşılık verirken, İstanbul'da yaşanan sorunları kendilerine mal etmenin doğru olmadığının altını çizdi. "Biz aslında muhalefet sıralarında oturan ve bir dönem yöneticilik yapanların kalıntılarını, miraslarını
temizlemeye çalışıyoruz" diyen İncekara, "İstanbul'un bin yıllık tarihini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bütün bu eleştiriler üzerine kısa bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "İstanbul'daki üniversitelerin böyle bir inceleme için çıkardıkları rakamlar fahiş. Ne yazık ki önemli bir konunun incelemesi hem zamana yayılmış, hem de çok ciddi rakamlar talep edilmiştir. Neden Sakarya Üniversitesi?... Deprem konusunda uzmanlaşmış bir kurum olduğu için Sakarya Üniversitesi tercih edilmiştir. Neden sadece bu?" ifadelerine yer verdi.

Kürsüye gelip İstanbul ile ilgili eleştirilerde bulunan milletvekillerini, kentin son halini görmeye çağıran Bakan Günay, "Her şey mükemmel değil ama son yıllarda ciddi iyileşmeler oldu. Hem çevre düzenlemeleri, hem de restorasyon açısından fevkalade iyileşmeler var" diye konuştu.

Sonrasında kürsüye gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, CHP Milletvekili Serter'in özgürlükçü yaklaşımına sert çıkarak, 'türbana' saygı göstermediğini, kadınların bu yüzden okuyamadıklarını belirtti ve böyle bir özgürlük anlayışı, demokrasi anlayışı olamayacağını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler