Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinleri Kasım ayı programı kapsamında gerçekleştirilen “Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü” konferansında konuşan Doç. Dr. Haşim Şahin, Osmanlı Devleti için en temel meselenin “ahlak” olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri Kasım ayında da tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikler kapsamında önceki akşam Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç Dr. Haşim Şahin, “Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü” başlığıyla bir konferans verdi. Konferansa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Fatih Turan, BELPAŞ Genel Müdürü Nihat Seymen, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salih Koşu, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Musa Eken ve SAÜ Genel Sekreteri Metin Küçük de katıldı. AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa tarih severler büyük ilgi gösterirken, Şahin, “Tarihe damga vuran bütün Türk Devletlerinin kuruluşunda dervişler önemli roller üstlenmiştir. Osmanlı Devleti’nde ise bu rol çok geniş bir alanda kendisini göstermiştir” dedi.
Ünlü Osmanlı Tarihçisi Aşıkpaşazade’nin Osmanlı’nın kuruluşunda dört zümrenin ismini zikrettiğini ifade eden Şahin, “Bu dört zümre Gaziler zümresi, Dervişler zümresi, esnaf teşkilatının temelini teşkil eden Ahi anlayışının temsil edildiği kurumlar ve Ahi anlayışının bacılar ve kadınlar teşkilatıdır. Bunların yanı sıra Tekkeler, İslam dininin kalbe dönük yönünün ön plana çıkarıldığı yerlerdir. Osmanlı Devleti de bu zümrelerle kendi hakimiyetini toplum üzerinde daha net bir şekilde pekiştirebilmek için irtibat halinde olmuş, onlara vakıflar tahsis etmeye, ödenekler sağlamaya çalışmıştır” diye konuştu.
Şeyh Edebali’nin Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile adeta özdeşleştirildiğini aktaran Şahin, “Şeyh Edebali, Bektaşilik tarikatının yanı sıra Vefai tarikatından da etkilenmiş ve İkinci Bayezid döneminde tercüme edilen bir yazmada Şeyh Edebali’nin Vefai Dervişi olarak işlendiği görülür. Osman Gazi kurmayı düşündüğü beylik için en önemli destekçisinin Şeyh Edebali olduğunu daha evlenmeden fark etmiş olmalı. Neden diye soracak olursanız Edebali’nin çok değişik zümrelere hükmettiğini görüyoruz. Birincisi Edebali dervişler zümresinin en önemli temsilcilerindendi, İkincisi, Edebali’nin kardeşi Ahi Şemseddin bölgedeki Ahilerin lideri durumundadır” diye konuştu.
İbn-i Battuta’nın Ahilerle ilgili olarak, ‘Gündüz akşama kadar çalışır, para kazanırlar; gece bu kazandıklarını sabaha kadar fakirlere dağıtırlar’ dediğini söyleyen Şahin, “Osmanlı’da Ahilik teşkilatı bu şekilde Şeyh Edebali’nin kardeşi tarafından yönlendiriliyor. Edebali bu zümrelerin hepsinin üzerinde bir lider durumundaydı, Osman Gazi’nin Şeyh Edebali’nin kızıyla niçin evlendiğini anlamış oluyoruz. Özetle, Derviş zümreleri Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminden itibaren toplumsal hayata önemli ve değeri sayılır katkıda bulunmuşlardır” ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Musa Eken, Doç Dr. Haşim Şahin’e teşekkür ederek kendisine bir çiçek takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz