YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kültür Sarayında ' Ergene Havzasından Çok Malkara'nın Kirli Dereleri Ve Kirleten Sanayi Konuşuldu

Malkara Belediyesi, Kaymakamlık ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün düzenlediği Ergene Havzası Koruma Eylem Planı...

Kültür Sarayında ' Ergene Havzasından Çok Malkara'nın Kirli Dereleri Ve Kirleten Sanayi Konuşuldu

Malkara Belediyesi, Kaymakamlık ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün düzenlediği Ergene Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı, Kültür Sarayında yapıldı.

Kültür Sarayında yapılan " Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Kapsamında Yürütülen Çalışmalar" adlı toplantıya AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, 23 üncü dönem Milletvekili Prof. Dr. Necip Taylan, Kaymakam Yunus Fatih Kadiroğlu, Belediye Başkanı Birol Kaya, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri ,İlçe Yönetim Kurulu,Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Başkanları ile bazı vatandaşlar katıldılar.

Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Birol Kaya Ergene Havzasının, Marmara Bölgesi için çok önemli olduğunu belirterek " Ergene Havzasındaki konuşlanmış sanayinin hızla artması beraberinde çevre kirliliği getirmiştir. Bölgemizde bir çok köy, belde ve ilçelerimizin içerisinden akan Ergene Nehrinden Tarımsal Sulama yapılamamaktadır. Buna bağlı olarak toprak kalitesinin düşmesi ve kuraklık yaşanmaktadır. Yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Bizzat hükümetimiz tarafından büyük proje hazırlanmış ve bunun için de çok büyük miktarlarda ödenek ayrılmıştır."dedi.

Toplantıda konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi'de Ergene Nehrinin bölgede yarattığı kirliliğin önemine dikkat çekerek " Trakya'nın en önemli sorunlardan birinin Ergene Nehrindeki kirliliği olarak görürüz. 80 li yıllarda başlayan çarpık sanayileşmenin getirdiği bu sorun Buna evsel atıklar ve tarımda bilinçsizce kullanılan ilaçlardır. Bunun en kısa zamanda çözülmesi isteniyor. Fakat bu konu da o kadar çabuk halledilecek bir konu değil. Başbakanımızın talimatları var. Ergene Havzası kurtarılacak. Ankara'da yapılan çalışmaları bizleri ilgilendiği için çok yakından takip ediyorum. Bu yapılan çalışmalara çok önemli bir bütçe ayrıldı. Yapılan çalışmaların sonuçlarını göreceğiz. Ergene Havzası kirliliğinin nedenlerinden biride dağınık olan sanayinin, Organize Sanayi Bölgelerinde toplanmamasından dolayıdır. Ama başlatılan çalışmalarda dağınık olan sanayi de Islah OSB lerde toplanacaktır. Böylesine önemli bir konunun toplantısına katıldığınız için teşekkür ederim.Evet ortada bir sorun vardır, ama bu sorun için de yapılan çok büyük çalışmalar mevcuttur"dedi.

Milletvekili Özlem Yemişçi'nin konuşmasının ardından tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan söz aldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yardımcısı Arslan yaptığı slayt destekli sunumda Ergene Nehrinin zamanında milyonlarca insanın hayat kaynağı olduğunu, zamanla çarpık sanayileşmeden dolayı çevre ve kalkınma dengesinin kaybolduğunu belirtti.

Müdür Yardımcısı Arslan "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Kapsamında Yürütülen Çalışmalar tamamlandı. Trakya'nın hayat kaynağı olan Ergene, çarpık şehirleşme ve sanayileşme kurbanı oldu. Havzada 2037 adet sanayi tesisi bulunmaktadır. Sanayi tesislerinin yüzde 76 sı da Tekirdağ ilimizde konuşlanmıştır. Sanayi tesislerinin sayısı gün geçtikçe artmakta, günde 330 bin m3 atıksu deşarj etmektedir. Bu sanayi tesislerinde atık su arıtma tesisleri olmasına rağmen kirliliği önlemede yeterli olmamaktadır. Ergene Havzasında günlük toplam 560 bin M3 atık su ortaya çıkmaktadır. Hiç bir yerleşimin atık su arıtma tesisi bulunmadığından, Ergene Nehri'ne günlük 230 bin M3 evsel atık su arıtılmadan verilmektedir."dedi.

Ergene Havzasında iyileştirme çalışmaları çerçevesinde ilk adımlar izleme ve denetim çalışmaları ile başladığını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Arslan " Su kalitesi iyileşmeye başladı. Yapılan geniş kapsamlı programlar ve denetimler ile Ergene Nehri ve Ergene Havzası kirlilikten kurtarılacaktır."dedi.

Suyun tabi rengine kavuşacağını, çevreyi kalkınmaya feda etmeyeceklerini, belediyelerin arıtma tesisi kuracaklarını, nehir yatağının temizleneceğini, erozyonla mücadele edeceklerini, meraların ıslah edileceğini, yol kenarlarının ağaçlandırılacağını, kirletene göz yumulmayacağını zirai ilaç kullanımını azaltacaklarını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan alınan tedbirlerle kirlenme seviyelerini anlık göreceklerini sözlerine ekledi.

Toplantının soru cevap bölümünde ise bir dönem ilçede Belediye Başkanlığı yapan Eczacı Metin İlgün, İshakça Köyü Muhtarı Bilal Temurtaş ve Gönence Köylü Hasan Zinni söz alarak İshakça deresi ile Gönence deresini kirleten sanayi kuruluşlarına ne gibi yaptırımlar uygulandığını sordular.

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan Malkara'da kirliliğe neden olan sanayicilere bazı yaptırımlar uyguladıklarını, denetlemeye devam edeceklerini, uygunsuz gördüklerini de kapatacaklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler