ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, tescilli kültür varlıklarının yapı denetimi esasını kapsayan iki ayrı yönetmelik yayınladı. Yönetmeliklere göre, tescilli kültür varlıkları sahipleri, kültür varlığında yapacakları her türlü uygulama için kültür varlıkları koruma bölge kurullarından izin almak zorunda kalmayacak. 5226 sayılı kanun uyarınca, yayınlanan yönetmelik ile 3194 sayılı kanun uyarınca ruhsat gerektirmeyen basit onarımlar, belediye sınırları içerisinde belediyeler, belediye sınırları dışında ise İl Özel İdareleri tarafından kurulacak uzmanlardan oluşacak "Koruma, Uygulama, Denetim Eğitim Birimleri (KUDEB)" denetiminde yaptırılacak.
Daha önce tescilli kültür varlıkları sahipleri, yapacakları her türlü uygulama için kültür varlıkları koruma bölge kurullarından izin almak zorundayken, bu yönetmelik ile artık yerel yönetimlere bağlı uzman ekipler denetiminde tadilat ve tamiratlarını yaptırabilecek. Gereksiz zaman ve masraf kaybıyla beraber, bürokratik bazı engelleri de ortadan kaldıran yönetmelikle koruma bölge kurullarının iş yükünün azaltılması ve il özel idareleri bünyesindeki tescilli kültür varlıklarının onarımıyla ilgili uzman bürolar bulundurulması, bu konuda eğitim veren sertifikalı sanatkar yetiştirilmesi çalışmalarına da başlandı. Ayrıca, tescilli kültür varlıkları restorasyon projelerinin uygulama ihaleleriyle ilgili olarak yayınlanan, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Röleve, Restorasyon, Restitüsyon Pojeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik" ile de tescilli kültür varlıkları restorasyon projelerinin uygulama ihaleleri "Kamu İhale Kanunu" kapsamından çıkarıldı.
18 Haziran 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, açık ihalelerdeki ilan süresi indirilirken tahmini bedeli hesaplanmayan işlerde en üstün amirin onayıyla pazarlık usulü ihale yöntemi getirildi. Ayrıca, birim teklif fiyatı uygulamasına geçilerek fiyat farkı kararnamesinin uygulanması sağlandı. Kazılarda ihale usulüne ve harcamalara da kolaylık sağlanıp, ihale verildikten sonra ihale bedelinin artırım oranı yüzde 50 olarak belirlendi.