Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, "Son dakika rezervasyonları artmaya başladı. Daha önce kıştan rezervasyon yaptıran tüketiciler artık rezervasyonlarını son dönemlere, son dakikaya kaydırmaya başladı" dedi.
SKAL International Antalya Kulübü'nün Nisan ayı toplantısına katılan Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye turizminin 2011 yılında iyi bir sezon yaşadığını ve kişi bazında yüzde 10'a yakın bir artış kaydettiğini bildirdi.
Taşbaşı, Avrupa'da ve dünyada görülen ekonomik krizin insanların davranışlarını, seyahat alışkanlıklarını, tüketim davranışlarını ve tercihlerini ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Önceden daha uzak yerlere daha uzun seyahatler yapan insanların, artık daha yakın yerlerde daha kısa süre kaldıklarını anlatan Taşbaşı, şöyle konuştu:
"Eskiden Türkiye'de ortalama konaklama süresi 11 gündü, şimdi bu sürenin 7 güne düştüğünü görmekteyiz. Daha pahalı yerlerdense daha orta karar yerlere seyahat ediyorlar. Son dakika rezervasyonları artmaya başladı. Daha önce kıştan rezervasyon yaptıran tüketiciler artık rezervasyonlarını son dönemlere, son dakikaya kaydırmaya başladı."
-"Sağlık turizmi ön plana çıkarılmalı"-
Avrupa'da yaşlı bir insan kitlesi oluşmaya başladığına da değinen Taşbaşı, bu kitleye yönelik sağlık turizmini ön plana çıkarmak gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin kitle turizmi yapan bir ülke olduğunu ve bunun büyük bir yoğunluğunun Akdeniz çanağında, Antalya, Muğla, İzmir bölgesine yayılan otellerde yapıldığını ifade eden Taşbaşı, yaşlı kitlenin artmasından en çok bu bölgenin etkileneceğini dile getirdi.
Tanıtımda sosyal medyayı daha yoğunluklu kullanmak gerektiğine işaret eden Taşbaşı, şöyle konuştu:
"İnsanlar dijital ortamda yalnızca sörf yaparken şimdi artık sörf yaparken ayrıntıya da girmeye başladı. Şehirler, ülkeler, bölgeler hakkında bilgi alıyorlar. Hatta oteller hakkında, (Çevreye ve doğaya uyumlu mudur) diye aramaya başladı. İnsanlar artık sürdürülebilir turizmin en önemli iki etkeni olan kültürel mirasın ve çevrenin korunması açısından duyarlı olmaya, buna duyarlı olan otellere, şehirlere, ülkelere yönelmeye başladı."
-Ziyaretçi sayısında artış-
Yılın 3 aylık dönemini de değerlendiren Cumhur Güven Taşbaşı, 2012 yılının 3 aylık döneminde çok soğuk bir mevsim yaşandığını ve Akdeniz bölgesini tercih eden insanların bu nedenle taleplerini bu dönemde kıstıklarını söyledi. İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısında ise aynı dönemde yüzde 18 artış yaşandığına dikkati çeken Taşbaşı, şöyle konuştu:
"Bu da gösteriyor ki buradaki düşüşün ana nedenlerinden birisi iklimle ilgili. Bu 3 ayı Türkiye yüzde 1-2 gibi bir artışla kapatmış olacak. Ancak Nisan ayında yabancıların Paskalya tatili vardı. Bu tatilin de ciddi etkisiyle ciddi bir patlama oldu. İstanbul'da boş otel yok şimdi. Bu yılı da geçen sene gibi aynı oranda artış olmasa bile, yüzde 5 ile 10 arasında bir ziyaretçi sayısındaki artışla kapatacağımızı düşünüyorum."
Dünya Turizm Örgütü'nün yayınladığı rapora göre Türkiye'nin ziyaretçi sayısında 6'ncı sırada görüldüğünü kaydeden Taşbaşı, Türkiye'nin turizm gelirlerinin de iyi şekilde belirlenemediğini söyledi. Bunun için TÜİK ile çalışma içinde olduklarını, TÜİK'in en büyük sıkıntısının sektörden sağlıklı cevap alamamak olduğunu vurgulayan Taşbaşı, "Türkiye'de kaynağı belli olmayan 15 milyar liralık bir para gözüküyor. Biz bu paranın büyük bir kısmının turizm gelirlerinden geldiğini düşünmekteyiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Skal Antalya Kulübü Başkanı Umman Çetinbaş, Cumhur Güven Taşbaşı'na günün anısına plaket verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz