YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kültür Yolu Dereboyu’ndan Başlıyor

Kale ve çevresinden başlayan Dereboyu Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Kültür Yolu’nun başlangıcı oldu."Kale ve çevresi, şehrin...

Kale ve çevresinden başlayan Dereboyu Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Kültür Yolu’nun başlangıcı oldu.

"Kale ve çevresi, şehrin odak noktasını oluşturarak her dönem canlı bir merkez olmuştur" diyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Kale çevresinden başlayan Kültür Yolu Projesi'nin birçok sokak ve caddeyi kapsamakta olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bu aks üzerinde; han, cami, hamam, kahvehane ve mevlevihane gibi taşınmaz kültür varlıkları yer almaktadır. Kültür Yolu üzerindeki birçok kültür varlığının restorasyonunun yanı sıra toplam 5,5 kilometrelik bir alanda cephe düzenlemesi ve 3,5 kilometrelik yol, kaldırım, alt yapı ve peyzaj düzenlemesi yaptık. Ardından Kültür Yolu’nu ana arterlere bağlayan Dereboyu Sokağın Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi’ni tamamladık. Kale çevresini ana artere bağlayan Dereboyu Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Kültür Yolu’nun başlangıcı oldu."

Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinin Kale çevresinde bulunduğunu hatırlatan Güzelbey, "Buralarda büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar, tescilli ve tescilsiz evler bulunmaktadır. Gaziantep’in geleneksel konut dokusunun yoğun olarak bulunduğu Dereboyu Sokak Sağlıklaştırma çalışması ile kültürel mirasımız olan Antep evleri ve sokakları hak ettiği özgün kimliğine kavuşmuş ve Kültür Yolu ile birlikte bu alanlar bir çekim merkezi haline gelmiştir. Turizm potansiyelinin artması ve geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılması sağlanmıştır. Diğer projelerimizde olduğu gibi bu proje de kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olmuştur" ifadelerini kullandı.

Projenin detayları hakkında bilgiler veren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, kent halkının en yoğun kullandığı alanlardan biri olan Dereboyu Sokağın 100. Yıl Parkı'nı Kültür Yolu'na bağlayan önemli bir aks olduğunu söyledi. Cihan, "Dereboyu Sokak üzerinde yapılan düzenleme projesi, çağdaş kentleşme anlayışına uygun olarak kent rekreasyonunu yeni ve kalıcı malzemelerle buluşturmuştur. Bu kapsamda aksın başlangıç noktasında gezi güzergahını gösteren Kültür Yolu haritası yer almaktadır. Demokrasi Meydanı'nı Dereboyu'na bağlayan noktada buluşma alanı oluşturulmuştur. Araç trafiği hedeflenen yönde tek şeride indirilerek dere içine doğru konsollarla yaya iskeleleri oluşturularak ulaşım kolaylaştırılmıştır" şeklinde konuştu.

Dere içinde su oyunları, kavşak noktasında Gaziantep’in simgelerini ön plana çıkaran bir tasarımla havuz, turizm bilgilendirme ofisi yapıldığını kaydeden Cihan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özgün sokak dokusu korunmuş olan 450 metrelik aks üzerindeki sokakta, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli/tescilsiz evler yer almaktadır. Büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlandığı Dereboyu Sokağı Sağlıklaştırma Projesi kapsamında, bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işleri yapılmış, sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar (su ve kanalizasyon) yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınmıştır. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel bazalt taş ile döşenmiştir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler