1) 60-180 yıllarında yapılan Aspendos Antik Tiyatrosu, işlevsel açıdan en iyi tasarlanmış ve eksiksiz Roma tiyatrosu örnekleri arasında gösteriliyordu.
Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturaklar orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edildi.
2) Restorasyona alınan 1000 yıllık Tekfur Sarayı’na ahşap pencere, alüminyum korkuluklar eklendi.
Klima, merdiven ve çatı yapılarak kapalı bir mekâna dönüştürüldü. Uzmanlar Ortaçağ’dan kalan bir yapıya yapılan müdahaleleri “felaket” olarak nitelendirdi.
3) Restorasyon sonrasında kalenin yeni görünümü tartışmalara neden oldu. Sosyal medyada yapılan yorumlarda, kale, çizgi film karakteri “Sünger Bob”a benzetildi.
‘Ocaklı Ada Kalesi’ adıyla da bilinen İstanbul Şile’deki 2000 yıllık tarihi kale, restorasyon sonrasında görenleri şaşkına çevirdi. 2012 yılında başlanan restorasyonun tamamlanması sonrasında kalenin yeni görünümü tartışmalara neden oldu.
4) Sivas'ta Selçuklu Sultanları'ndan 1'inci İzzettin Keykavus'un kabri bulunan türbede 2011 yılında yapılan restorasyon tartışma konusu oldu.
5) Geçmişi 3. Yüzyıla kadar dayanan 39 kuleli tarihi kale listeye alınınca restorasyon başlatıldı. Mersin Valiliği’nce yürütülen restorasyon 'keşke yapılmasaydı' denilecek hale geldi.
Çimento kullanılarak yürütülen restorasyon görenleri hayrete düşürüyor. Günümüz çimentosuyla yapılan restorasyon kalenin orijinal dokusunu bozdu.
6) Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Roma dönemine ait mozaiklerde restorasyon skandalı yaşandığı ortaya çıktı.
Mozaiklerin eski ile yeni müzedeki halleri arasında ciddi farklılıklar olduğu görülürken, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bir kriz toplantısı yaparak inceleme başlattı.
7) Bursa’da Tarihi Sinan Paşa Külliyesi’nin duvarı yıkılarak kapı açıldı.
8) Fındıklı’daki tarihi Süheyl Bey Camii’nin yeniden canlandırılması için yapılan restorasyonun orijinalinde sekizgen planlı olan caminin yerine cam cepheli bir bina inşa edilince tartışma başladı.
1591’de Süheyl Bey tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami, sekizgen planlı ve kubbeliydi. Ancak proje sonrasında ortaya cam cepheli bir bina çıkınca tartışma başladı. 1958 yılında yıkılan ve yeniden canlandırılan caminin aslına uygun olarak restore edilmediği ve işyeri olarak kullanılacağı iddia edildi.
9) 330 yıllık tarihi İshak Paşa Sarayı'nın tavanını cam ile kapladılar.
Daha fazla detaylı restorasyon skandalı için;
**Türkiye'den Kaçırılan Tarihi Eserlere Çok Üzülmememize Neden Olan 7 Restorasyon Faciası
**
[**
**](http://www.mynet.com/my/sercaneker/589-yillik-kopruyu-restore-edecegim-derken-yikan-ulke-sizce-hangisi-1061197)
[
****](http://www.mynet.com/my/yildiz.ertan/arkeoloji-muzesinde-roma-mozaiklerini-mr-bean-mi-restore-etti-1051982)