YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulu Makasında Ara Yollar Kapandı, 150 Kişi Işsiz Kaldı

Konya'da Kulu makasında geçiş yolları kapandı, 150 kişi işsiz kaldı, iki büyük tesis iflasın eşiğine...

Kulu Makasında Ara Yollar Kapandı, 150 Kişi Işsiz Kaldı

Konya'da Kulu makasında geçiş yolları kapandı, 150 kişi işsiz kaldı, iki büyük tesis iflasın eşiğine geldi.

Ankara, Mevlana ve Kapadokya üçgeninde yer alan Kulu makasında, 2 yıl önce duble yolların geçiş noktalarını kapatan bariyerler sebebiyle dinlenme tesisleri yakın tarihin en durgun günlerini yaşıyor. Durgunluk sebebiyle 2 yılda 150 kişi işten çıkarılırken iki büyük tesis iflasın eşiğine geldi.

Kulu makasında toplam 3 tesis bulunuyor. 2 yıl önce ara yolların açık olduğu dönemde tesislerde toplam 200 kişi istihdam ediliyordu. Geçiş yollarının kapanmasıyla birlikte bu sayı 50 kişiden daha aşağı düştü. Ara yolların kapalı olması nedeniyle karşı yönden gelen bir aracın diğer yöndeki bir tesise girmesi ve yoluna devam edebilmesi için 5 bin 400 metre yol katetmesi gerekiyor. Bu durum makas mevkisinde yolcuların durmadan devam etmesine sebep olurken tesislerde işleri 2 yıllık süreçte durma noktasına geltirdi. İşler azalınca 150 kişi işten çıkartıldı, tesisler iflasın eşiğine geldi. Akaryakıt alacak parası olmayan 60 yıllık Baran Tesisleri akaryakıt satışlarını durdurdu. İstasyona 'Tadilattayız' afişi astı.

Kulu makasında 60 yıldır hizmet veren Baran Tesisleri sahiplerinden Fikret Baran makastaki geçiş yollarının açılması için 2 yıldır çalmadığı kapının kalmadığını ama bürokrasiyi aşamadıklarını kaydetti. Karayolları 4. Bölge Müdürlüğüne durumlarını aktaran makastaki işletme sahipleri, Karayolları yetkilileri tarafından bu mevkide karşı yöne geçiş vermelerinin söz konusu olmadığı cevabını aldıklarını ifade etti. Sebep olarak da, bu tür geçişlerde ölümlü kazaların meydana gelmesi gösteriliyor.

Fikret Baran, şimdiye kadar tesislerinin önündeki geçiş yolları açıkken hiç ölümlü kazanın meydana gelmediğini iddia etti. Baran, 10 nüfuslu bir köyün olduğu bölgede iki yönlü geçiş verilirken 200 kişinin istihdam edildiği, ayrıca Kapadokya ve Mevlana’ya tur düzenleyen turist gruplarına hizmet veren tesislerin bulunduğu Kulu makasına geçiş verilmemesinin anlaşılır bir yanının olmadığını savundu.

Son olarak Ankara’da bir mühendislik firmasına 15 bin lira para harcayarak Karayolları mevzuatına uygun alt geçidi olan bir proje çizdirdiğini aktaran Fikret Baran, projenin Karayolları tarafından çok beğenildiğini, ama yine hiçbir gelişmenin olmadığını anlattı. Baran, ‘’Biz 60 yıllık bir işletmeyiz ve hiç bu kadar çaresiz kalmamıştık. Tesisimiz, 2004 yılında Turizm Bakanlığı tarafından turizmin oskarı olarak nitelendirilen Tureb Konukseverlik Ödülü ile onurlandırılmıştır. 2006 yılında ise yine Turizm Bakanlığı yetkililerinin bulunduğu bir heyet tarafından en iyi 10 yol lokantası arasında gösterilmiştir. Bizim tesisimiz 100 kişiye istihdam oluştururken şu anda 20 kişiden daha az insan çalışıyor. Eğer yetkililer bizim sesimize ses vermezse 60 yıllık çınar devrilecek ve buradaki istihdam kapısı kapanmış olacaktır. Aynı şekilde diğer tesisler de sıkıntılı günler geçirmektedir.’’ şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Karayolları yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler