YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Künib, “tehlike Altındaki Diller”i Mercek Altına Alıyor

2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi üniversite ile kurulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye...

Künib, “tehlike Altındaki Diller”i Mercek Altına Alıyor

2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yedi üniversite ile kurulan ve kısa sürede üye sayısını 42’ye çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), sadece Kafkasya Bölgesi ve çevresini değil, tüm dünyayı yakından ilgilendiren kritik konuları mercek altına alıyor. Birlik, şu an dünyada konuşulmakta olan ve 40-50 yıl içerisinde yok olma tehlikesi yaşayan 1000 dil için hummalı bir çalışma yapıyor. Birlik, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasındaki dilleri de yakından ilgilendiren 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu’nu 2014 yılında gerçekleştirmeyi planlıyor.

KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, bu konuyla ilgili, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Harvard ve Rice Üniversiteleri ile görüşmüştü. Rektör Korkmaz, bu doğrultudaki 5 yıllık bilimsel eylem planını oluşturmak amacıyla konuyu, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda gündeme getirmişti. Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Nur Yalman ve Prof. Dr. Cemal Kafadar ile bir araya gelen Rektör Korkmaz ve ARÜ heyeti, Ardahan’da yapılması öngörülen “1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu” ile ilgili olarak bilimsel görüş alışverişinde bulunmuştu. Yapılan görüşmeler sonucunda, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın söz konusu projeyi Harvard Üniversitesi ile birlikte yapma önerisi kabul edilmişti.

Toplantının ardından konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz, 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu’nun, Harvard Üniversitesi’nin Orta Doğu Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa düzenlenmesine ve bütün dünyadan, bu konuda söz sahibi yaklaşık 60 önemli bilim insanının davet edilmesine karar verildiğini açıklamıştı. Korkmaz, yapılacak olan sempozyumda hangi konuların, hangi kapsamda ve öncelikte ele alınacağının belirleneceğinin de altını çizerek, bu doğrultuda yürütülecek olan araştırmaların uluslararası saygın bir yayınevi tarafından kitaplaştırılacağını da bildirmişti.

“PROJE, İNSANLIK VE KÜLTÜR TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR STRATEJİK TAVIR”

Toplantı sonrası konuşan isimlerden biri olan Prof. Dr. Nur Yalman ise, bu projeyi “Türkiye’nin vizyonunu göstermesi bakımından, çok doğru bir yönde atılmış, insanlık ve kültür tarihi için çok önemli bir stratejik tavır” olarak değerlendirmiş ve “her türlü bilimsel desteği vermekten ve bu doğrultuda çalışmaktan büyük bir sevinç duyacağını” ifade etmişti.

"TÜRKİYE ADINA DA ÇOK BÜYÜK BİR ONUR VE BİLİMSEL BİR SORUMLULUK"

Tarih dalında 2010 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü almış olan Prof. Dr. Cemal Kafadar da, “İnsanlığın kaybolma tehlikesi altında bulunan dilsel ve tarihsel mirasına sahip çıkıyor olmanın Türkiye adına da çok büyük bir onur ve bilimsel bir sorumluluk göstergesi olduğunu” dile getirmişti.

“TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER”, KÜNİB II. OLAĞAN KONGRESİ’NİN DE GÜNDEMİNDEYDİ

KÜNİB, tüm dünyayı yakından ilgilendiren bu projesini geçtiğimiz yıl Mayıs ayında, Gürcistan’ın Batum şehrinde yapılan KÜNİB II. Olağan Kongresi’nde de gündeme getirmişti. Kongrede konuşan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB olarak “Tehlike Altındaki Diller” sempozyumunu yapma kararı aldıklarını belirtmişti.

Şu an dünyada 6 bin dilin konuşulmakta olduğunu hatırlatan ve bu dillerden yaklaşık bin kadarının tehlike sınırında yer aldığını vurgulayan Korkmaz, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri dile getirmişti: “Bu dillerin yarısı 40-50 yıl içerisinde yok olacaktır. Bu yok olacak dillerin büyük bir kısmı da Kafkasya ve Orta Asya coğrafyası içerisindedir. Her dil kutsaldır ve her dil Tanrı’nın insanlığımıza armağanıdır. O dili konuşanlar çok az olsalar da, çok güçsüz olsalar da, o dillerinin farkında olmasalar da biz dünya üzerinde yaşayan insanlar olarak o dillere sahip çıkmalı ve söz konusu dilleri insanlığımızın ortak hafızasına armağan etmeliyiz. Bunun için Amerika’da Harvard ve Rice Üniversiteleri ile görüştük ve adı geçen üniversiteler bizimle bu sempozyumu ortak bir şekilde yapacaklarına, bize her bakımdan destek olacaklarına söz verdiler.”

UNESCO MİLLİ KOMİTESİ VE TÜRK DİL KURUMU’NDAN SEMPOZYUMA DESTEK

Öte yandan Rektör Korkmaz’ın daha önceki temasları neticesinde; UNESCO Milli Komitesi ve Türk Dil Kurumu da, söz konusu uluslararası sempozyuma destek olma kararlarını daha önce beyan etmişlerdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler