HABER

Kuraklık, Kuşcenneti'ndeki kuşları vurdu

Kuraklık, Kuşcenneti'ndeki kuşları vurdu

Balıkesir'in Manyas ilçesindeki dünyaca ünlü Kuşcenneti Gölü ve Kuşcenneti Milli Parkı'nda kuraklık sebebiyle suların çekilmesi doğal yaşamı olumsuz etkiliyor.

Kuşcenneti Milli Parkı'nda normalde sulak alanın içinde olması gereken pelikan yuvaları ile karabatakların yuva yapacakları ağaçlar suların çekilmesi sebebiyle toprağın üzerinde kaldı. Yuvalarında kuluçkaya yatamayan binlerce pelikan toprak alanda kuluçka yapmak zorunda kaldı. Bölgedeki uzmanlar, göldeki kuraklığın devam etmesi halinde göçmen kuşların önümüzdeki senelerde Kuşcenneti Milli Parkı'na gelmek yerine başka sulak alanları tercih edebileceklerine dikkat çekti. Kuşcenneti Köyü Muhtarı Mehmet Ekin de bölgeye 2 yıldır yeterli miktarda yağmur yağmadığına dikkat çekerek, göldeki su seviyesinin geçen yıl Temmuz-Ağustos aylarındaki seviyenin bile altına düştüğünü kaydetti. Muhtar Ekin, normalde 5 metre derinliğe sahip olan gölde su seviyesinin 1.5 metreye kadar düştüğünü belirtti.

Manyas Gölü'nde incelemeler yapan Balıkesir Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit de gölün sularının normal seviyesinden 150 metre geri çekildiğini belirterek, bölgedeki kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Manyas Gölü'nden alınan sularla Manyas ve Karacabey ovalarında 170 bin dönümlük tarım arazisinin sulandığını ifade eden Koçyiğit, göldeki su miktarının ise sadece 40 günlük ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde olduğunu söyledi.

Koçyiğit, kuraklıktan Kuşcenneti Milli Parkı'nın olumsuz etkilendiği kaydederek, "Normalde göç mevsiminde bu mevsimde çok sayıda kuş türünden binlerce kuş bu bölgeye gelirdi. Bölge kuş seslerinden geçilmezdi. Ancak şu anda bu kuşların gelmediğini görüyoruz. Aynı şekilde göl balıklarının bu mevsimde havyar dökmesi gerekirdi. Balıklar havyarını göl kenarındaki sulak alan içindeki sazlıklara dökerdi, ancak suların çekilmesiyle balıklar bile havyar dökecek alan bulamıyor. Bu da göldeki balık nesillerini tehlikeye sokuyor" dedi.

İHA

En Çok Aranan Haberler