İZMİR (İHA) - Küresel ısınma nedeniyle mevsimlerin her yıl biraz daha geç gelmesi, doğadaki dengelerin değişmesine yol açıyor. Bozulan bu dengelerden etkilenen en önemli sektörlerden biri ise tarım. Yağışların geç gelmesi, özellikle zeytin üretimini olumsuz yönde etkiledi. Bazı illerde zeytinler dallarda kuruyarak, hastalıklar oluştu.
Öte yandan, geciken kış mevsimi ve sıcak havalar pamuk üreticisinin yüzünü güldürdü. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özgürel, pamuk üretiminde kuraklığın önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Üretilen pamukların birinci eli toplandı. Ama iklim koşulları ne kadar elverişli olursa olsun, Türkiye'de yeteri kadar pamuk işçisi olmadığından ikinci el toplanamadı" dedi.
Geç gelen kış mevsiminin zeytinciliğe olan etkilerine de değinen Prof. Dr. Özgürel, kuraklığın zeytin üretimine yaptığı etki konusunda şunları söyledi:
"Zeytin için yağış düşmesi lazım. Yeteri kadar yağış düşerse, zeytin taneleri şişer ve olgunlaşarak toplanma durumuna gelir. Kuraklık zeytin toplanmasını geciktirir. Buna rağmen çiftçiler sulama yaparak, bunu engelleyebilirler."