YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı Için Et Pişirme Ve Tüketme Önerileri

Kurban Bayramı'nda artan et tüketimiyle birlikte bazı sorunlar ortaya çıktığı, söz konusu sorunlarla karşılaşmamak için kurban etinin hafif veya orta

Kurban Bayramı'nda artan et tüketimiyle birlikte bazı sorunlar ortaya çıktığı, söz konusu sorunlarla karşılaşmamak için kurban etinin hafif veya orta sıcaklıkta pişirilmesi, mangalda yapılması durumunda ise kor haline gelmiş ateşten 15 santimetre uzakta tutulması gerektiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramda et tüketiminin arttığını ve bundan dolayı etin pişirilmesine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Etler için en az besin kaybını sağlayan pişirme yönteminin fırında sulu pişirme olduğunu dile getiren Tayar, "Hangi pişirme yöntemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirin. Çünkü hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor. Eti eğer mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına çok dikkat edin. Kömürün yanmasıyla açığa çıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasına engel olmak için etleri ateşten 15 santim uzaklıkta tutarak pişirin. Ayrıca ateşe yakın pişirilen etlerin yağlarının yanması ile de kanserojen maddeler oluşuyor. Etleri ateşten uzak pişirerek bu riski de engellemiş olursunuz" diye konuştu.

Prof. Dr. Tayar, eti fazla tüketmenin yağ alımını çok fazla arttırabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Etli yemeklere ekstra yağ katmayın. 100 gram yağlı dana etinde yaklaşık 3 tatlı kaşığı kadar yağ bulunuyor. Bu nedenle sebzeli kebap ve güveçte yapılan etli yemekler gibi bol etli hazırladığınız yemeklere ayrıca yağ eklemenize gerek yok. Az etli hazırladığınız yemeklere 2 yemek kaşığı kadar yağ ekleyebilirsiniz. Et tüketim miktarını yaş, kilo, cinsiyet ve kalp damar hastalıkları gibi bazı hastalıklar belirliyor. Etlerin içerdikleri en yoğun besin öğesi olan protein, beslenmenizde ihtiyacınıza göre yer almalı. Genel olarak yetişkin, sağlıklı ve yaklaşık 70 kilo ağırlığında olan bir kişi için günlük tüketilebilecek et miktarının 50-100 gram arasında tutulması, genel sağlığın sağlanması için yeterli oluyor. Daha fazla alınan protein ise enerjiye çevrilirken açığa çıkan üre böbreklerin yükünü arttırıyor. Bu da yeteri kadar sıvı alınmazsa vücudun susuz kalmasına neden oluyor."

-"Salatanızın bol yeşilliklerden oluşmasına özen gösterin"-

Hazımsızlığı arttıran en önemli beslenme hatasının yağ oranı yüksek olan besini fazla miktarda tüketmek olduğunu anlatan Prof. Dr. Tayar, şunları aktardı:

"Zaten sindirimi yavaş olan yağlar bir de alınması gereken miktarlarının çok üzerinde tüketilince sindirim rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu rahatsızlıklara engel olacak en önemli destek ise yine sebzeler. Çiğ sebzelerle beraber tüketilen etlerin sindirimi hem sebzenin yapısında bulunan posa, hem de C vitamini sayesinde daha kolay oluyor. Kırmızı et demirden çok zengin bir besin. Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tüketmeniz etteki demirin vücut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor. Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına özen gösterin."

Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tayar, "Sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecekler su, soda, bitki çayları gibi sindirimi yavaşlatmayan içeceklerdir. Günde 2,5 litre civarında sıvı tüketmeye özen gösterin. Eğer et tüketiminiz fazla ise bunu 0,5 litre artırın" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler