YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı öncesi bıçakçıların iş yükü 10 kat arttı

Kurbanla birlikte bayram eden sektörlerin başında gelen bıçakçıların iş yükü 10 kat arttı. Özellikle bıçak...

Kurban Bayramı öncesi bıçakçıların iş yükü 10 kat arttı

Kurbanla birlikte bayram eden sektörlerin başında gelen bıçakçıların iş yükü 10 kat arttı. Özellikle bıçak biletenlerin sayısı artınca, bıçakçılar gece geç saatlere kadar mesai yapmaya başladı. Bıçakçıları üzen tek şey ise özellikle bu mevsimde kalitesiz ve ucuz Çin malı bıçakların piyasaya sürülmesi ve insanların fiyatından dolayı bunları tercih etmeleri.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Pazar günü idrak edilecek bayram öncesi vatandaşlarda bayram hazırlığı telaşı başladı. Kurban Bayramı’nın ruhuna uygun ilk hazırlık, kesilecek kurbanın alınması ve kurbanlığın kesileceği bıçak, satır gibi kesici aletlerin tedarik edilmesi. Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanını alan vatandaşlar, ikinci iş olarak bıçakçıların yolunu tuttu. Hazır ve seri üretim bıçak satışlarının artması nedeniyle sene içinde fazla hatırlanmayan bıçakçıların bugünlerde yüzü gülüyor.
Bıçakçıların iş yükü eski günlere göre 10 kat arttı. Kayseri’de bıçakçılık sanatının yaşatılmasına çalışan Cengiz Demir, insanların kendilerini çoğunlukla Kurban Bayramı günlerinde hatırladıklarını söyledi. Vatandaşların, senede bir defa bıçaklarını bilettiklerini belirten 18 yıllık usta, bugünlerde bileme siparişlerini yetiştirmek için gece geç saatlere kadar mesai yaptığını söyledi. Sair zamanlarda yanında çırak çalıştıramadığını belirten Demir, bayram öncesi müşterilerinin ihtiyacına cevap verebilmek için geçici olarak yeğenini yanında çalıştırmaya başladığını kaydetti. Demir, Kurban Bayramı öncesi işlerinin 10 kat arttığını ifade etti.
Kesilecek hayvana eziyet çektirmemek için bıçağın keskin olmasının çok önemli olduğunu belirten Cengiz Demir, kişilerin bıçaklarını ehil kişilere biletmesi gerektiğini vurguladı. Çin mallarının piyasaya girmesiyle birlikte el sanatı olan bıçakçılığın da bitme aşamasına geldiğini belirten Demir, “İnsanlar kaliteden ziyade fiyata önem veriyor. Daha çok kalitesiz ve ucuz Çin malı bıçaklar tercih ediliyor.” dedi.
Bir bıçağın en az 50 yıl ömrü olduğunu ifade eden Demir, bıçağın bıçak şeklini alıncaya kadar en az 50 defa ustanın elinden geçtiğini anlattı. Demir, “Bir bıçak, çeliğin kesilmesi, bıçak şeklinin verilmesi, ağzının inceltilmesi, çelikleştirilmesi, sıyrılması, parlatılması ve sapının takılması gibi belli başlı safhalardan geçtikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler