YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı Öncesi Şap Tedbirleri

Çine Ziraat Odası ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan toplantıda, geçen yıl...

Kurban Bayramı Öncesi Şap Tedbirleri

Çine Ziraat Odası ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan toplantıda, geçen yıl meydana gelen şap salgının bir daha yaşanmaması için büyükbaş kurban satıcısı çiftçiler ve celepler uyarıldı. Uzun süren mücadeleler sonucu bölgede önlenen şap vakasının tekrar yaşanmaması için tedbirler şimdiden alınmaya başladı.

75 Bin büyük baş hayvan varlığının bulunduğu Çine’de her yıl 3 binin üzerinde dış pazarlara kurbanlık hayvan sevkiyatının yapıldığı, bu pazarlarda satılamadığı için geri döndürülen hayvanlarda şap hastalığı riskinin yüksek olduğunu ifade eden yetkililer pazarlardan geriye hayvan döndürülmemesi konusunda uyarıda bulundular.

Çine Ziraat Odası Yönetimi ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “Her yıl kurban bayramı sonrasında artış gösteren ve geçen yıl pazarların uzun süre kapatılmasına neden olan şap salgınının tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu hastalık nedeniyle çiftçilerimiz büyük kayıplar yaşamakta ve ekonomik yönden zor durumda kalmaktadır. Bu yıl şap konusunda ciddi bir mücadele başlatmak için seferber olmalıyız. Zaten zor durumda bulunan çiftçilerimiz meydana gelecek salgınla felakete sürüklenmemelidir” dedi. Eşiyok ayrıca şap hastalığının sigorta kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Veteriner Hekim Özkan Atıgan, geçen yıl Çine’de baş gösteren şap salgınının İzmir pazarlarında satılamayınca geri getirilen 50 kadar hayvandan yayıldığını belirterek, “Ülkenin dört bir köşesinden bu pazarlara getirilen hayvanlardan bulaşan hastalık ülke genelinde hızla yayılıyor. Bu pazarlarda yeterli tedbirleri almak mümkün olmadığı için hastalığın yayılmasını önlemekte çok zor oluyor. Şap hastalığı mikrobunun kuluçka dönemi 15-20 gün sürdüğü için bu hayvanlarda şap var mı yok mu hemen tespit etmek mümkün değil. Geçen yıl bazı çiftçi ve celep arkadaşlarımız çok az sayıda hayvanı Çine’ye geri getirdi. Bu hayvanları yakın takibe almamıza rağmen, üreticilerimizin gereken hassasiyeti göstermemeleri ve eğitimsiz olmalarından dolayı hastalık hızla yayıldı. Bazı köyleri karantinaya almak ve hayvan pazarlarını 8 ay boyunca kapatmak zorunda kaldık. Kayıtlarımıza göre 139 büyükbaş hayvan şap hastalığı nedeniyle telef oldu. Geri getirilen hayvanlardan dolayı hem bu celep arkadaşlarımız hem de hiç kurban satışı yapmayan besicilerimiz büyük zararlar gördüler. Hayvan pazarları kapalı olduğu için hayvanlarını satıp işlerini göremediler. Aynı durumun tekrar yaşanmaması için çiftçilerimiz ve celeplerimiz dış pazarlara kurbanlık götürürken satabileceği kadar parça parça götürmeli. Elindeki tüm hayvanlarını satabilmelidir. Yine de ellerinde birkaç hayvan kalırsa onu da hemen kestirmenin çaresini aramalıdır” dedi.

Çiftçilerin çok sayıda sorunu bulunduğunu ve bu sorunları sürekli çözmek için çalıştıklarını ifade eden Özkan Atıgan, “Şap hastalığı öncelikli ve en çok uğraş verdiğimiz bir konudur. İlçe halkımızın en büyük geçim kaynağı hayvancılıktır. Çine’de 75 bin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu nedenle bölgemizde hayvan sevkıyatı yoğundur. Bu yoğunluk kurban bayramı öncesinde ve sonrasında katlanarak artmaktadır. Her yıl aşılama çalışmalarını düzenli olarak yürütmekteyiz. Son olarak bugün itibarıyla Aydın Valiliğimizin katkıları ile Özel İdare Bütçesinden karşılanan 30 bin doz kaliteli aşı müdürlüğümüze gönderilmiş 33 bin hayvana aşı uygulaması yapılmıştır” dedi

Şap hastalığının kuşlarla, rüzgarlarla da taşınabileceğini ancak en önemli etkenlerden birisinin de damlara ve besihanelere girip çıkan kişilerin ayakkabıları ve kıyafetleri yoluyla da taşındığını hatırlatan Atıgan, “Hayvanların bulunduğu ortama girişte dezenfeksiyon havuzları yapılmalı ve buralara girilirken mutlaka, çizme, tulum, eldiven, maske kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin eğitimine de büyük önem ermeliyiz. Top yekün mücadele ve bilinçli çalışma ile bu illetten kurtulabiliriz. Bu konuda çiftçilerimize daha duyarlı davranmaları için yalvarıyorum” şeklinde konuştu.

Şap hastalığına karşı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile tam bir uyum içinde çalışacaklarını belirten Osman Eşiyok, Kurban Bayramından önce yönetim kurulu olarak İzmir kurban pazarlarını dolaşarak çiftçileri ziyarette bulunacaklarını ve kurbanlık satan üreticilerin sorunlarını yerinde gözlemleyeceklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler